Decizia DRASTICĂ luată de Marea Britanie în cazul unei femei care voia să se întoarcă acasă din Statul Islamic. ‘Este nedrept’

Decizia DRASTICĂ luată de Marea Britanie în cazul unei femei care voia să se întoarcă acasă din Statul Islamic. 'Este nedrept'
Foto: Shamima Begum (sursă foto: Daily Mail)

Autorităţile britanice i-au retras cetăţenia unei adolescente care a intrat în ISIS în urmă cu patru ani şi care voia să revină în Marea Britanie, relatează BBC.

Shamima Begum, acum în vârstă de 19 ani, a caracterizat decizia ca „nedreaptă”.

„Sunt un pic șocată. Este un pic deranjant şi frustrant. Simt că decizia este nedreaptăfaţă de mine şi de fiul meu”, a declarat Shamima Begum.

Asta deşi autorităţile britanice au refuzat să ridice cetăţenia copilului pe care femeia l-a născut în acest weekend în Siria.

„Copiii nu ar trebui să sufere. Aşa că dacă un părinte îşi pierde cetăţenie britanică, nu afectează drepturile copilului”, a declarat ministrul de interne britanic, Sajid Javid, citat de BBC.

Femeia a indicat că va încerca, totuşi, să câştige cetăţenia olandeză prin intermediul soţului său, un fost luptător ISIS convertit la religia musulmană care s-a predat săptămâna trecută.

„Poate pot să cer cetăţenie în Olanda. Dacă este trimis în închisoare în Olanda, pot să îl aştept”, a declarat ea.

Ea a fost găsită într-o tabără de refugiaţi sirieni, după ce anterior fugise din localitatea Baghuz, ultimul teritoriu controlat de ISIS şi aflat acum sub asediu.

„Trebuie să punem siguranţă şi securitatea ţării noastre pe primul plan”,a adăugat ministrul de interne britanic.

Foto: Localitatea Baghouz, ultimul teritoriu controlat de ISIS şi locul din care a fugit femeia (sursă foto: hepta.ro)

Problema foştilor membri ISIS, tot mai presantă

Problema femeilor care au plecat din ţările lor pentru a li se alătura soţilor lor în Statul Islamic este una tot mai presantă pentru factorii decidenţi. Un reportaj făcut recent de CNN arata nu doar faptul că o parte a lor s-a dus în ISIS de bună voie, ci şi că regretă viaţa de acolo.

„Era o viaţă uşoară. Era un oraş. Era stabil. Puteai să mănânci Pringles sau batoane Twix. Nu simţeai că e război”, precizase atunci o canadiancă ce emigrase în Statul Islamic în 2014.

„Să ai sclavi face parte din Sharia (legea islamică – n.r.). Cred în Sharia, oriunde este Sharia. Trebuie să urmăm pe oricine îi implementează obiceiurile, legea”, a adăugat aceeaşi femeie.

Luni, miniştri de externe ai UE s-au arătat pesimişti în privinţa reprimirii foştilor combatanţi ai ISIS pe motive de securitate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`