Departamentul de Stat recomandă americanilor să părăsească Ucraina, din cauza „amenințărilor militare ruse”

Departamentul de Stat recomandă americanilor să părăsească Ucraina, din cauza amenințărilor militare ruse
Sursa foto: Departamentul de stat al SUA

Departamentul de Stat al SUA a ordonat membrilor familiilor personalului Ambasadei SUA din Kiev să părăsească țara, pe măsură ce temerile privind o invazie rusă a Ucrainei cresc. De asemenea, cetăţenilor americani aflaţi în Ucraina li se recomandă să ia în calcul plecarea.

Departamentul de Stat al SUA recomandă americanilor să plece din Ucraina

Departamentul permite, de asemenea, plecarea angajaților neesențiali ai ambasadei, a spus comunicat Departamentul de Stat, scrie npr.org.

Citând „o amenințare continuă a acțiunii militare ruse”, Departamentul de Stat a precizat că „cetățenii americani din Ucraina ar trebui să ia în considerare plecarea de îndată folosind opțiuni comerciale sau alte opțiuni de transport disponibile în privat”.

Rusia are în prezent peste 100.000 de militari staționați lângă granița cu Ucraina.

Într-un apel informativ, înalți oficiali ai Departamentului de Stat nu au specificat niciun motiv din spatele calendarului noului aviz de călătorie, dar au subliniat în mod repetat comentariile administrației Biden de săptămâna trecută că o invazie rusă ar putea avea loc în orice moment.

Departamentul nu a spus câți americani sau membri ai personalului ambasadei sunt în Ucraina.

„Există rapoarte că Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”, se arată în aviz. „Condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlate de Rusia, sunt imprevizibile și se pot deteriora fără preaviz”.

Orice acțiune militară rusă în Ucraina, a spus departamentul, ar avea un impact grav asupra capacității ambasadei de a ajuta cetățenii americani să părăsească țara, precum și alte servicii consulare.

Un înalt oficial american a declarat duminică că SUA efectuează retragerea „ca măsură de precauție” și că intențiile președintelui rus Vladimir Putin rămân necunoscute.

Rusia, tot mai aproape de o invazie

Oficialii americani spun că este posibil ca Rusia să organizeze o operațiune de „steag fals” pentru a justifica o invazie.

Avizul de călătorie vine la o zi după ce Marea Britanie a declarat că are informații că Rusia complotează să instaleze un lider pro-Kremlin în Ucraina. Rusia neagă că plănuiește să invadeze Ucraina.

Știrea urmează, de asemenea, după întâlnirea de vineri a secretarului de stat Antony Blinken cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în care aceștia nu au reușit să ajungă la un acord diplomatic privind criza din Ucraina, dar au lăsat ușa deschisă pentru continuarea discuțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe