Ucraina avertizează că Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe în apropierea frontierelor sale / Casa Albă spunea anterior că invazia ar putea fi lansată „în orice moment”

Ucraina avertizează că Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe în apropierea frontierelor sale / Casa Albă spunea anterior că invazia ar putea fi lansată „în orice moment”
Surse: Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt acum în „poziții de atac” Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Vitaly Timkiv

Autoritățile ucrainene au avertizat că Federația Rusă „aproape a finalizat” acumularea de forțe ce ar putea fi folosite într-o ofensivă împotriva Ucrainei, alimentând temerile că o eventuală invazie ar putea începe „în orice moment”, așa cum a indicat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe în apropierea frontierelor ucrainene, avertizează Kievul

Ministerul ucrainean al apărării susține că, potrivit ultimelor rapoarte din comunitatea de informații, Rusia a desfășurat peste 127.000 de trupe în regiune, transmite CNN.

Evaluarea a catalogat situația drept una „dificilă”. Potrivit părții ucrainene, Federația Rusă „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Acțiunile Federației Ruse sunt, de asemenea, „îndreptate spre limitarea capabilităților Statelor Unite (…) de a asigura securitatea pe continentul european”, se mai susține în analiza autorităților ucrainene.

Raportul respectiv vine după trei runde de negocieri diplomatice între Federația Rusă și Occident. Cu toate acestea, cel puțin până acum, discuțiile pentru dezamorsarea situației au eșuat în a produce o soluție concretă.

Wendy Sherman, numărul 2 în ierarhia diplomației americane, a explicat că deocamdată este neclar dacă Moscova a încercat să se folosească de negocieri pentru a pretinde că diplomația nu funcționează.

Serviciile ucrainene de informații militare susțin că Federația Rusă a desfășurat trupe din centrul și estul țării către frontiera vestică a țării „în mod permanent”. Noua evaluare a indicat, totodată, că Moscova ar sprijini peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și ar avea 3.000 de trupe din armata proprie în teritoriul rebel. Kremlinul neagă că ar avea forțe în estul Ucrainei.

Potrivit aceleiași analize, activitățile rusești de spionaj împotriva Ucrainei s-ar fi intensificat și ele.

Armata ucraineană spune că Federația Rusă ar putea folosi armament cu rază medie de acțiune „pentru a distruge obiective vitale”, notând că la frontieră au fost transferate și „grupuri tactice suplimentare de rachete tactic-operaționale Iskander”.

Existau 36 de lansatoare de Iskander în apropiere de Ucraina la jumătatea lunii ianuarie, mai arată analiza respectivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni