Elveţia va returna în SUA 150 de milioane de dolari care erau blocaţi în conturi bancare, pentru a fi daţi victimelor unei scheme piramidale

Elveţia va returna în SUA 150 de milioane de dolari care erau blocaţi în conturi bancare, pentru a fi daţi victimelor unei scheme piramidale
Foto: Pixabay

Elveția va returna 150 de milioane de dolari din conturile bancare elvețiene blocate până la sfârșitul anului în Statele Unite pentru a fi acordate victimelor artistului condamnat al planului Ponzi, Robert Allen Stanford, a declarat luni Ministerul Federal al Justiției.

Stanford, fost finanțator din Texas, a fost condamnat pentru fraudă de către un juriu din Houston în 2012 în ceea ce procurorii au numit o fraudă de 7,2 miliarde de dolari care a durat două decenii și care a fost eclipsată ca dimensiune doar de schema Ponzi condusă de Bernie Madoff .

Elveţia a mai returnat anterior 50 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

În octombrie, instanța penală elvețiană a respins contestațiile împotriva confiscării activelor, deschizând calea pentru restul de 150 de milioane de dolari care vor fi restituite până la sfârșitul lunii decembrie, a declarat ministerul.

Stanford, care îndeplinește acum o pedeapsă de 110 ani de închisoare, a ascuns milioane de la Banca internațională Stanford din Antigua, la brațul elvețian al băncii franceze Societe Generale, pe care a folosit-o în mod regulat pentru a finanța o flotă de avioane private și un iaht, conform declarațiilor Curții Districtuale SUA din 2012.

„Eliberarea (a fondurilor blocate) a devenit posibilă după ce condamnarea de fraudă a finanțatorului american Allen Stanford a devenit permanentă”, a declarat luni ministerul elvețian al justiției într-o declarație.

Potrivit unui memorandum de condamnare din 2012, procurorii federali americani au declarat că Stanford era un „prădător nemilos” care a dirijat 116 milioane de dolari în încasări „printr-un fond elvețian de slush pe care îl controla la Societe Generale”.

Societe Generale a petrecut ani de zile luptând împotriva acuzațiilor potrivit cărora nu și-a respectat în mod adecvat obligațiile de combatere a spălării banilor în acceptarea banilor lui Stanford, arată dosarele instanțelor elvețiene.

Un purtător de cuvânt al băncii contactat de Reuters a refuzat, luni, să comenteze subiectul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Călin Georgescu, a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni și dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”
18:37 - Un tată și-a pus capăt zilelor, copleșit de dispariția fiicei sale. Fata a apărut câteva zile mai târziu
18:26 - Iarna pune stăpânire pe mai multe zone din România. Unde va ninge și va fi viscol
18:22 - Alexandr Dughin amenință din nou România: „Europa de Est va fi ori neutră, ori a noastră. Oameni ca Viktor Orban sau Georgescu din România înțeleg foarte bine acest lucru”
18:22 - Țara din Europa în care mulți oameni vor să locuiască. Se află la mică distanță de România