Provocările sunt uriașe pentru NATO și se discută intens despre nevoia de a consolida Alianța și de a spori resursele pentru înarmare, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.
Dialogul a pornit de la vestea că Turcia a acceptat să susțină aderarea Finlandei și a Suediei la NATO.
„În mod clar, negocierile nu au fost ușoare, având în vedere că au durat peste patru ore, pe de o parte. Pe de altă parte, este clar că Turcia cere garanții suplimentare în ceea ce privește relația bilaterală cu aceste două state, cu atât mai mult cu cât în ultimii 10 ani relația bilaterală nu a fost una tocmai foarte apropiată. Evident că Turcia este un jucător important în regiune, vrea să fie un mediator între Moscova și Kiev în această perioadă”, a explicat Eugen Tomac.
El a invocat și aspecte ce țin de conflictul din Siria.
„Nu vreau să pară deplasată abordarea mea, dar Turcia are nevoie în Consiliul de Securitate ONU și de Marea Britanie și de Franța, deci în acest context a încercat să joace pe mai multe cărți. Important este că NATO rămâne unit, că nu există niciun fel de blocaj în ceea ce privește aderarea celor două state și cred că în acest moment se intră în linie dreaptă, pentru că provocările sunt uriașe pentru NATO”, a continuat eurodeputatul.
„Avem conflictul din Ucraina, miza NATO este să susțină Ucraina astfel încât să reziste în această perioadă agresiunii din partea Federației Ruse – fără se se implice direct, dar statele membre NATO susțin cu furnizarea de armament autoritățile de la Kiev. Evident că intrarea în NATO a Suediei și Finlandei reprezintă o altă mare provocare, dar să nu uităm că se discută intens despre nevoia de a consolida NATO și de a spori resursele pentru înarmare. Pentru că aceste provocări spre această direcție duc NATO și despre asta se va discuta la Madrid foarte mult”, a mai spus el.
Consensul politic pentru aderarea Finlandei și Suediei, spune el, a fost punctul cel mai important în derularea procesului.
„Un stat poate bloca accederea în NATO, dar iată că, după negocieri intense, avem un rezultat mai mult decât bun pentru Europa și pentru cele două state, Finlanda și Suedia, care au decis într-un moment de criză fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial, de bunăvoie, să își consolideze securitatea având în vedere provocările pe care le aduce în fața Europei Federația Rusă”, a punctat oficialul european.