Eurobarometru: Șase din zece europeni se declară în favoarea apartenenței țării lor la UE

Eurobarometru: Șase din zece europeni se declară în favoarea apartenenței țării lor la UE
Foto: pixabay.com

Sprijinul pentru apartenența la UE rămâne la un nivel înalt pentru al treilea an la rând și mai mulți europeni își doresc un Parlament mai puternic, conform rezultatelor ultimului Eurobarometru, publicate marți.

Susținerea cetățenilor pentru Un„iunea Europeană rămâne la un nivel înalt pentru al treilea an consecutiv, conform sondajului Eurobarometru realizat de Parlamentul European în octombrie 2019. Astfel , 55% dintre români consideră că apartenența țării lor la UE este un lucru bun. Rezultatele sondajului arată și o creștere a nivelului de satisfacție cu privire la modul în care funcționează democrația în cadrul Uniunii Europene: 52% (+3 puncte) dintre europeni împărtășesc acest sentiment, indicând contribuția pozitivă a alegerilor din mai 2019 și a creșterii participării la vot.

Cetățenii europeni și-ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai puternic, 58% dintre cei care au răspuns sondajului pledând pentru un Parlament mai influent în viitor. Este o creștere cu 7 puncte procentuale față de primăvara anului 2019 și reprezintă cel mai bun rezultat pentru acest indicator din 2007.

La nivel european, șase din zece europeni (59%) se declară în favoarea apartenenței țării lor la UE.

În ceea ce privește tipul de informații referitoare la UE de care ar fi interesați cetățenii europeni, 77% dintre respondenți au răspuns că doresc să afle mai multe informații despre activitățile instituțiilor europene. Cele mai relevante subiecte sunt cele legate de impactul concret al legislației europene în plan local, regional și național, precum și activitatea Parlamentului și a membrilor acestuia.

În privința valorilor europene, 48% dintre cetățenii care au răspuns sondajului spun că protejarea drepturilor omului în întreaga lume este principala valoare pe care se bazează UE, urmată de libertatea de exprimare (38%), egalitatea de gen (38%) și solidaritatea între statele membre ale UE (33%).

Pentru prima dată schimbările climatice ocupă primul loc între prioritățile cetățenilor: 32% dintre cetățenii participanți la sondaj menționează combaterea schimbărilor climatice ca fiind cea mai importantă prioritate de care ar trebui să se ocupe Parlamentul. Lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (31%), combaterea terorismului (24%) precum și lupta împotriva șomajului (24%) sunt următoarele priorități ale cetățenilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`