Franța avansează spre o epidemie „inexorabilă” în contextul răspândirii coronavirusului, a avertizat joi președintele Emmanuel Macron joi, după o nouă creștere a infectărilor, cu 138 de cazuri noi depistate și cu un număr de 7 morți începând din ianuarie.
„Există un moment în care, știm cu toții, (…) că o epidemie devine oricum inexorabilă”, a declarat șeful statului francez, care a primit douăzeci de specialiști la Palatul Elysée pentru a încerca să stopeze răspândirea bolii, care afectează acum toate regiunile Franței.
Potrivit profesorului Jean-François Delfraissy, specialist în boli infecțioase care a participat la întâlnire, trecerea de la faza a doua, în curs de desfășurare, la faza a treia – cea a epidemiei, care va impune restricții mult mai dure – va interveni „între câteva zile și o săptămână sau două”, informează la-croix.com.
Oamenii de știință adunați de Macron au pus sub semnul întrebării capacitatea sistemului spitalicesc francez, slăbit deja de luni de zile, de a absorbi șocul care va fi provocat de o serie de oameni grav bolnavi.
În total, 423 de persoane au fost infectate pe teritoriul Franței, din care138 de cazuri noi confirmate joi și trei noi decese raportate, ceea ce duce numărul total de morți la șapte, a precizat Jérôme Salomon, un oficial din cadrul Ministerului Sănătății de la Paris.
Printre bolnavi, 23 sunt în stare gravă și spitalizați la terapie intensivă, joi fiind cu opt mai mult decât în ziua precedentă, a precizat Salomon.
Aceasta este cea mai mare creștere a cazurilor și a deceselor într-o zi de la debutul crizei.
Treisprezece regiuni metropolitane sunt acum afectate, a adăugat Salomon, precum și Guadelupa și Guyana în teritoriile franceze de peste mări. Doar Martinica, Mayotte și Réunion sunt scutite de cazuri dovedite.
Franța este unul dintre principalele focare ale corovirusului în Europa, împreună cu Italia și Germania.
CORONAVIRUS | Franța avansează rapid spre o epidemie „inexorabilă”. Hexagonul ar putea intra în faza a treia de alertă în doar câteva zile, care implică închiderea școlilor și suspendarea transportului public
Pour #Macron, «une épidémie de #coronavirus est inexorable en France»
Étant donné qu’on n’a rien fait pour l’endiguer, c’est une évidence mais on ne change rien
La stratégie, maintenant, c’est de préserver l’économie
Malthus is back#COVID19 #GiletsJaunes pic.twitter.com/dI2sdbipsS— Marcel Aiphan (@AiphanMarcel) March 5, 2020
Ultimele două regiuni ferite până acum de contaminare, Corsica și Centre-Val de Loire, au raportat primele cazuri. În cea mai mare parte, bolnavii nou confirmați au participat la o adunare a bisericii evanghelice din Mulhouse între 17 și 24 februarie, timp în care un agent RATP a fost și el infectat, acesta fiind și primul caz de îmbolnăvire în interiorul regiunii.
În această etapă, Franța rămâne în faza a doua a răspândirii virusului. Restricțiile colective, decise în weekendul trecut – și în special interzicerea adunării a peste 5.000 de persoane într-un mediu închis – au fost confirmate într-un decret publicat joi.
Maratonul de la Paris, programat pentru 5 aprilie, cu aproximativ 60.000 de persoane înscrise, a fost amânat pentru 18 octombrie, a anunțat joi organizatorul Amaury Sport Organization (ASO) joi.
Faza 3, când va fi decretată, va implica, printre altele, suspendarea transportului public, restricționarea adunărilor și închiderea școlilor, adică un set de măsuri care vor avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi.
Guvernul francez a rechiziționat deja stocurile și producția de măști de protecție și intenționează să controleze creșterea prețurilor gelurilor hidroalcoolice, sugerând producătorilor un preț de 3 euro la 100 ml.
Deocamdată, amânarea alegerilor municipale (15-22 martie) nu se află pe ordinea de zi. Dar numeroase anulări ale evenimentelor au fost deja anunțate, cum ar fi MIPTV de la Cannes, cel de-al doilea mare eveniment din lume dedicat profesioniștilor din televiziune, programat între 30 martie și 2 aprilie.
Efectul virusului cântărește deja foarte mult asupra economiei. Ministrul Muncii Muriel Pénicaud a anunțat că 400 de companii au solicitat măsuri de șomaj tehnic pentru 6.000 de angajați, în special în turism și catering.
„Etapa 3 este stadiul epidemiei, este etapa în care îți dai seama că virusul circulă și că este transmisibil pe întreg teritoriul”, a explicat ministrul Sănătății Olivier Véran, marți, la BFMTV.
Practic, nu mai este vorba de limitarea răspândirii virusului ca în stadiul 2, în care se află Franța încă de sâmbătă, ci de atenuarea efectelor.
În principal, etapa a treia implică restricții la adunări și călătorii.
În cazul trecerii în acest stadiu de alertă, „activitățile colective sunt puternic afectate”, a anunțat guvernul francez pe site-ul său oficial.
Pentru a se pregăti pentru această eventualitate, autoritățile se bazează pe un plan de prevenire și control elaborat în 2011 în cazul unei pandemii de gripă, scrie latribune.fr.
„Poate servi drept bază pentru reflecție”, a precizat Ministerul Sănătății, chiar dacă există diferențe între gripă și COVID-19 (începând cu absența vaccinului pentru al doilea) .
Printre altele, acest plan include:
– „posibila suspendare a anumitor transporturi publice”
– „închideri de creșe și unități de învățământ” (la nivel teritorial sau chiar național)
– “restricția adunărilor mari și a activităților colective”.