Franţa a recunoscut autoritatea, la care Rabatul visa, asupra Saharei Occidentale, un teritoriu aflat în vecinătatea sudică a marocanilor, dar care este motiv de dispută cu Algeria vecină, pentru că aceștia din urmă vor un stat independent, nu o extensie a Marocului în regiune.
Preşedintele francez Emmanuel Macron susține recunoașterea pe plan internațional a Saharei de Vest ca parte integrantă din Maroc.
„Franța recunoaște că problemele asupra legitimității teritoriale din Sahara de Vest trebuie desfășurate sub medierea autorităților din Rabat.
Autonomia sub suveranitate marocană este cea mai bună soluție. Sprijinul nostru pentru planul de autonomie propus de Maroc în 2007 a rămas clar şi constant.
Această propunere este singura bază pentru realizarea unei soluţii politice negociate, juste şi durabile în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, a transmis Macron, într-o scrisoare adresată regelui Mohammed al VI-lea al Marocului, cu ocazia zilei naţionale a țării sale.
Sahara Occidentală a fost timp de aproape un secol colonie spaniolă. În 1975, Spania își pierde interesul în zonă și lasă în administrarea țărilor vecine, Maroc și Mauritania, fosta posesiune. Un război erupe între Maroc, Mauritania și Frontul Polisario, rebelii susținuți de Algeria, care vor independența teritoriului.
Din cauza războiului de gherilă manifestat de rebeli, Mauritania se retrage din luptă în 1979 și lasă problema în mâinile marocanilor. De aproape 45 de ani, Marocul se confruntă cu rebelii pentru supremație în vestul Saharei.
Se presupune că interesul autorităților de la Rabat pentru această fâșie deșertică de pământ sunt presupusele resurse petroliere, însă exploatarea acestora nu poate fi inițiată din cauza disputei.
În lipsa unor reglementări definitive, fostă colonie spaniolă este considerată teritoriu non-autonom de către Organizația Națiunilor Unite, relatează Le Point.
Marocul controlează de facto Sahara de Vest, însă recunoașterea sa pe plan internațional în această chestiune este limitată. Încercarea președintelui Emmanuel Macron de a relua relațiile diplomatice cu marocanii s-a soldat cu surparea încrederii algerienilor.
Din cauza validării autortității marocane de către Franța în teritoriul disputat, Algeria a decis să-și retragă ambasadorul în semn de protest.
„Prin recunoaşterea planului de autonomie marocan drept unică bază de soluţionare a conflictului din Sahara Occidentală, Franţa sfidează dreptul internaţional. Mai mult, francezii interzic poporului saharawi dreptul la autodeterminare și subminează toate eforturile depuse de ONU pentru a finaliza decolonizarea Saharei de Vest.
Ambasadorul nostru din Paris a fost rechemat în baza acestei decizii. Reprezentanţa diplomatică algeriană din Franţa va fi de acum înainte condusă de un însărcinat cu afaceri externe”, transmite Ministerul de Externe algerian.
Algeria acuză Franţa că a luat hotărârea de susținere a Marocului în această problemă în mod superficial și eronat, fără să se gândească la consecințe și la impact, relatează BFMTV.