Germania îndeamnă la „prudență” în analizarea sancțiunilor pentru Rusia. Olaf Scholz: Trebuie să fim capabili să acționăm în caz de urgență

Germania îndeamnă la „prudență” în analizarea sancțiunilor pentru Rusia. Olaf Scholz: Trebuie să fim capabili să acționăm în caz de urgență
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Kappeler

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a îndemnat Europa și Statele Unite să reflecteze atent atunci când analizează eventuale sancțiuni împotriva Federației Ruse pentru agresiuni la adresa Ucrainei, într-o criză care pune față în față principalul furnizor de gaz al Berlinului și cei mai mari aliați ai săi de securitate, relatează Reuters.

Liderul Germaniei îndeamnă la „prudență” în analizarea sancțiunilor pentru Rusia

„Prudența dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect asupra celor care încalcă principiile convenite de comun acord”, a declarat liderul german, citat duminică de publicația Suddeutsche Zeitung.

„În același timp, trebuie să ne gândim la consecințele pe care le va avea acest lucru pentru noi”, a adăugat Olaf Scholz, adăugând că nimeni nu ar trebui să creadă că există la îndemână vreo măsură lipsită de consecințe pentru Germania.

Olaf Scholz a combătut și speculațiile potrivit cărora SUA și Europa nu ar putea ajunge la un consens pe un eventual set de sancțiuni.

„În cercul de aliați, cădem de acord asupra măsurilor posibile. Este bine. Trebuie să fim capabili să acționăm în caz de urgență”, susține cancelarul Germaniei.

UE a amenințat cu sancțiuni „masive”, iar senatorii democrați din SUA au prezentat un proiect de lege care ar putea sancționa oficiali ruși, lideri militari și instituții bancare.

Federația Rusă a concentrat peste 120.000 de trupe la frontierele Ucrainei, însă neagă că ar pregăti o invazie. Moscova este deja supusă unor sancțiuni care au fost adoptate după ce a anexat ilegal Crimeea, în 2014.

Olaf Scholz a respins solicitarea rusă de a interzice calea Ucrainei către o eventuală aderare la NATO. „O astfel de garanție nu poate fi oferită”, a punctat cancelarul german. Chiar și așa, el a ținut să menționeze că extinderea Alianței către alte națiuni est-europene „nu este nici măcar pe agendă la ora actuală”.

Germania a fost protagonista unui incident diplomatic în acest weekend, incident soldat cu demisia viceamiralului Kay-Achim Schonbach din fruntea marinei germane. Acesta sugerase într-un discurs public că Ucraina nu va mai recupera niciodată Peninsula Crimeea, precum și că Vladimir Putin „probabil” merită respect. În plus, decizia Berlinului de a nu furniza ajutor militar către Ucraina a nemulțumit Kievul, care susține că astfel de declarații și acțiuni „îl încurajează” pe președintele Federației Ruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`