Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar

Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a acuzat Germania că subminează unitatea între aliați și că „îl încurajează” pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, prin refuzul de a livra armament către Kiev, transmite Euronews.

Dmytro Kuleba acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina

Tot sâmbătă, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, declara că Berlinul va înființa un spital de campanie în Ucraina, pe fondul crizei de securitate dintre Occident și Federația Rusă. Cu toate acestea, susținea oficialul federal, trimiterea de ajutor militar nu ar ajuta „la dezamorsarea crizei”.

„Astăzi, unitatea Occidentului în fața Rusiei este mai importantă ca niciodată. Lucrăm toți împreună pentru a o atinge și a descuraja Federația Rusă”, a spus ministrul ucrainean de externe. „Partenerii germani trebuie să nu mai folosească astfel de cuvinte și acțiuni care subminează unitatea și îl încurajează pe Vladimir Putin la un nou atac asupra Ucrainei”, a continuat Dmytro Kuleba.

Ucraina, nemulțumită de refuzul Germaniei de a-i livra armament

Potrivit oficialului de la Kiev, Ucraina este recunoscătoare Germaniei pentru sprijinul pe care i l-a acordat și pentru eforturile diplomatice din ultimii ani.

„Însă actualele declarații ale Germaniei sunt dezamăgitoare și merg împotriva acestui sprijin și acestui efort”, a adăugat Dmytro Kuleba.

SUA, Marea Britanie și statele baltice au promis că vor livra armament Ucrainei, astfel încât Kievul să poată să răspundă la amenințarea militară cu care se confruntă. Federația Rusă a concentrat peste 120.000 de trupe la frontierele ucrainene.

Moscova neagă că s-ar pregăti să invadeze Ucraina, însă pretinde o serie de „garanții de securitate” din partea NATO și a SUA. Ministerul rus de externe susține că una dintre ele s-ar fi referit la retragerea forțelor aliate din România și Bulgaria, o solicitare respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de Alianța Nord-Atlantică.

În plus, tot sâmbătă, Ministerul ucrainean de externe l-a convocat pe ambasadorul german pentru a protesta față de videoclipul în care șeful forțelor navale germane a sugerat că Ucraina nu va recâștiga Peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Federația Rusă în anul 2014.

Viceamiralul Kay-Achim Schonbach a fost totodată rechemat de autoritățile germane pentru a oferi explicații despre comentariile – pe care le-a făcut în același video – în care critică viziunile aliaților NATO despre intențiile lui Vladimir Putin în ceea ce privește Ucraina, a anunțat Ministerul german al apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina