Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect

Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
Fregata germană „Schleswig-Holstein”, fotografiată înainte să părăsească orașul-portuar Wilhelmshaven. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sina Schuldt

Viceamiralul Kay-Achim Schonbach a demisionat din fruntea marinei germane după ce a spus public că Ucraina nu mai poate recupera Peninsula Crimeea și că „probabil” președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, merită respect. Din cauza declarațiilor controversate, Berlinul s-a confruntat sâmbătă cu un incident diplomatic, transmite Deutsche Welle.

Afirmațiile viceamiralului german au venit într-un moment în care Federația Rusă a concentrat peste 120.000 de trupe la frontierele Ucrainei, alimentând temerile că ar pregăti o invazie.

Șeful marinei germane a demisionat din funcție

„Am cerut ministrului apărării, Christine Lambrecht, să mă elibereze de atribuții cu efect imediat”, a declarat viceamiralul Kay-Achim Schonbach, citat de Reuters. „Ministrul mi-a acceptat solicitarea”, a confirmat el.

Mișcarea a fost provocată de o declarație făcută de Schonbach în timp ce efectua o vizită în India. Vorbind la Institutul Manohar Parrikar pentru studii de apărare și analiză, viceamiralul german a spus că Vladimir Putin „probabil” merită respect.

Schonbach declarase că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect

„Ceea ce își dorește el cu adevărat este respect”, a spus deja-fostul șef al marinei germane, în limba engleză.

„Și, pentru numele lui Dumnezeu, să îi oferi cuiva respect e un preț mic, chiar un preț de nimic… Este ușor să îi oferi respectul pe care chiar îl cere – și probabil îl și merită”, a continuat Kay-Achim Schonbach.

Mai mult decât atât, el a declarat că Peninsula Crimeea – care a fost anexată ilegal de Federația Rusă în 2014 – este „dusă”.

„Nu se va mai întoarce niciodată – acesta este un fapt”, a mai susținut viceamiralul german.

Comentariile au contrazis direct viziunea oficială a UE și a NATO, care consideră că decizia Rusiei de a anexa Peninsula Crimeea a fost inacceptabilă și trebuie inversată.

De altfel, din cauza declarațiilor făcute de Kay-Achim Schonbach, Ministerul ucrainean de externe a convocat-o la sediu pe ambasadoarea germană Anka Feldhusen. În plus, Kievul a protestat și față de decizia Berlinului de a nu-i livra ajutor militar, o decizie despre care Dmytro Kuleba susține că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina