Guvernul japonez era la curent cu riscul producerii unei catastrofe nucleare la centrala Fukushima în martie 2011

Guvernul japonez era la curent cu riscul producerii unei catastrofe nucleare la centrala Fukushima în martie 2011
La un an de la dezastrul din Fukushima, apar date ascunse de guvernul japonez până acum. Se pare că miniştrii guvernului ştiau că există riscul producerii unei catastrofe nucleare la centrala atomică de la...

La un an de la dezastrul din Fukushima, apar date ascunse de guvernul japonez până acum. Se pare că miniştrii guvernului ştiau că există riscul producerii unei catastrofe nucleare la centrala atomică de la Fukushima, la doar câteva ore după cutremurul devastator din 11 martie 2011, dar nu au anunţat populaţia. Seismul a fost urmat de un tsunami, iar în urma dezastrului nuclear au murit peste 20.000 de oameni.

La patru ore după cutremurul din martie 2011, a avut loc o întâlnire guvernamentală, potrivit unei informaţii apărute în unele documente ale guvernului japonez, citate de AFP. În aceste documente se arată că  un participant neidentificat a adus în atenţia guvernanţilor riscul producerii unui accident nuclear.

„Dacă temperaturile din centrul reactorului vor crește, după opt ore există posibilitatea ca o fuziune nucleară să se producă”, a declarat persoana respectiva, potrivit documentelor.

Cutremur marți seară în România
Eveniment - 10 dec, 23:08
Cutremur marți seară în România

Totodată, şi ministrul Strategiei Naţionale ar fi declarat acelaşi lucru a doua zi, când s-a luat şi decizia de evacuare a zonei pe o distanţă de 20 de kilometri de centrala nucleară.

„Există posibilitatea unei fuziuni nucleare. Este în regulă o zonă de evacuare fixată la 10 kilometri distanță? Este nevoie de o rediscutare a situației?”, afirmă ministrul Strategiei Naționale din Japonia.

Deşi Yukio Edano, şeful cabinetului de la acea vreme, a negat multe săptămâni după eveniment pericolul unei fuziuni nucleare la centrala de la Fukushima, acesta a declarat acum câteva zile, după ce documentele au fost făcute publice, faptul că accepta „cu umilinţă” criticile că nu a putut să anunţe oamenii despre urmările seismului.

Catastrofa de la Fukushima este cel mai mare dezastru nuclear care a avut loc după cel de la Cernobîl. Zeci de mii de oameni au rămas fără case şi nimeni nu va mai putea locui pe o rază de zeci de kilometri în acea zonă, timp de mai multe decenii, din cauza nivelului crescut de radiaţii. În plus, peste 20.000 de oameni au murit sau sunt încă dispăruţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`