Guvernul Statelor Unite ale Americii a anunțat că hackerii care au furat date de abilitare în domeniul securităţii de la Departamentul Apărării şi ale altor angajaţi guvernamentali au sustras fişiere cu amprentele digitale a 5,6 milioane de oameni, cu 4,5 milioane mai mulţi decât estimarea iniţială.
În cadrul analizelor Biroului pentru Managementul Personalului (OPM) și Departamentul Apărării, s-a ajuns la concluzia că datele de abilitare furate erau date stocate pe mai mulți ani. Breșa în sistem a fost descoperită în această primăvară, anunță Mediafax.
Una dintre discuțiile care au avut loc între președintele Barack Obama și președintele Chinei, Xi Jinping, a fost chiar securitatea cibernetică slabă a SUA. De asemenea, Obama a declarat și că spionajul industrial în spațiul cibernetic din partea guvernului Chinez este „un act de agresiune care trebuie să înceteze”. După acest atac cibernetic, oficialii americani au dat vina, în privat, pe hackerii Guvernului chinez.
Se pare că nu a apărut nicio probă care să sugereze că datele furate au fost utilizate în scopuri abuzive, dar oficialii americani au declarat că acest furt poate ridica probleme serviciilor de contrainformații.
Miercuri, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că atacul a afectat datele a aproximativ 21.5 milioane de lucrători federali, iar ancheta continuă, dar nu poate prezenta „nicio concluzie publică despre cine ar putea fi sau nu responsabil”.
Furtul amprentelor a fost descoperit abia recent de către oficialii OPM și de către cei din Departamentul Apărării, inițial fiind vorba de 1,1 milioane de amprente, acesta număr ridicându-se, până acum la 5,6 milioane.Chiar dacă numărul de amprente digitale a crescut, numărul persoanelor afectate a rămas de 21.5 milioane.