Lumea se confruntă cu „un imperativ moral” pentru a împiedica oamenii din țările sărace să moară de hepatită virală în condițiile în care costul tratamentului este „mai mic decât o cină pentru doi”, este principalul subiect de discuție de la o conferință internațională a industriei farmaceutice.
Peste 350 de milioane de persoane trăiesc cu o infecție cronică cu hepatită virală, cu peste 1,1 milioane de decese în fiecare an, predominant în țările cu venituri mici și medii.
Experții estimează că, dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide anual mai mulți oameni decât malaria, tuberculoza și SIDA la un loc până în 2040.
Există deja instrumente de diagnosticare și medicamente generice la un cost comparativ scăzut – precum și un vaccin foarte eficient.
Dar există o lipsă de fonduri pentru a le face să ajungă în locurile care au cea mai mare nevoie de ele și, în condițiile în care costul tratamentului unei persoane cu hepatită C este de doar 80 de dolari de pacient, acest lucru este „de neiertat”.
În 2016, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății s-au angajat să reducă numărul deceselor cauzate de hepatitele virale cu 65% până în 2030. Unele țări, cum ar fi Egiptul, Rwanda și Mongolia, fac progrese bune, dar, în general, lumea nu este încă pe drumul cel bun.
Potrivit datelor OMS, mai puțin de unul din cinci nou-născuți din Africa primește vaccinul împotriva hepatitei B în termen de 24 de ore de la naștere, ceea ce este esențial, deoarece transmiterea de la mamă la copil este principala modalitate de transmitere a infecției.
De asemenea, milioane de persoane cu infecție cronică cu hepatita C – care se transmite prin contactul cu sângele unei persoane infectate și poate duce la complicații hepatice fatale, cum ar fi cancerul și ciroza – nu beneficiază încă de progresele științifice.
Medicamentele antivirale pot vindeca mai mult de 95% din cazuri, dar ajung la doar 13% dintre persoanele diagnosticate.
Conferința de mobilizare a resurselor pentru hepatită, care va avea loc miercuri, va fi găzduită de Egipt și Arabia Saudită, alături de Fondul pentru hepatită și de Inițiativa Clinton pentru accesul la sănătate.