Rusia a condamnat la 15 ani de închisoare o fostă membră în consiliul de administrație al companiei energetice ruse de stat Inter RAO, marți, într-un proces desfășurat în spatele ușilor închise,potrivit Reuters. Karina Țurcan a fost acuzată de spionaj pentru Republica Moldova.
Karina Țurcan, care neagă că ar fi comis orice fel de ilegalitate, a fost reținută în iunie 2018. Câteva dintre detaliile cazului său nu sunt cunoscute și sunt clasificate, având în vedere natura sensibilă a acuzațiilor ce i-au fost aduse.
Karina Țurcan fuseseacuzată de transmiterea către Serviciul de Informaţii şi de Securitate al Republicii Moldova (SIS) a conţinutului unor scrisori clasificate ale Ministerului Energiei rus.
Informațiile ar fi vizat furnizarea de electricitate rusă către Ucraina, notează agenția de presă TASS.
Într-un interviu pentru RBC, Karina Țurcan a susținut că Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat-o că a fost recrutată de serviciile de informații din Republica Moldova în anul 2014 și că a predat informații clasificate în 2015.
Karina Țurcan intenționează să facă apel, a mai precizat echipa apărării.
Procuratura a cerut o condamnare la 18 ani de închisoare.
La începutul lui 2020, Karina Țurcan s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin cu rugămintea efectuării unei anchete independente, susținând că întregul ei dosar se bazează pe date fabricate.
Ea spunea că acuzațiile împotriva sa au la bază mai multe documente.Primul dintre ele este fotocopia unui chestionar din dosarul unui agent al serviciilor de informații din Republica Moldova, care se potrivesc cu datele sale personale.„Aceasta este o copie greu de citit, lipsesc parțial pagini. Tot ce se regăsește acolo sunt datele mele de bază, care pot fi colectate despre oricare dintre noi: adresa, educația”, susținea ea, potriviit World Today News.
Un al doilea document era compus din presupuse interceptări ale serviciilor secrete ruse ale unor informaţii care ar fi fost transmise de SISla biroul NATO, declara Ţurcan, explicând că din nou era vorba despre nişte copii xerox greu lizibile în limba engleză, care ar fi reprezentat – conform acuzării – traducerea exactă a unor scrisori confidenţiale ale ministrului energiei rus, Aleksandr Novak, şi adjunctului său, Anatoli Ianovski. În apelul său către preşedintele Putin, Ţurcan a insistat că ea nu a avut acces la acele scrisori pentru că în genere nu avea acces la informaţii considerate secret de stat,scrieAgerpres, preluând informații din agenția de presă RIA.