Președintele Klaus Iohannis a comentat miercuri, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, faptul că Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit, încheiat cu Uniunea Europeană.
Șeful statului a susținut că rezultatul votului de marți seară este unul regretabil și că, în acest context, Marea Britanie trebuie să să-și clarifice poziția.
”Aseară Parlamentul britanic a refuzat acordul care a fost prezentat de Guvernul britanic, un acord negociat. Este important de observat că acest acord nu a fost impus de cineva, ci a fost negociat de echipa stabilită de UE 27, cei care rămân, și Guvernul Marii Britanii.
Acesta este un pas procedural și rezultatul este regretabil.
Eu consider în continuare că acest acord este unul bun, garantează o retragere ordonată a Marii Britanii și permite construirea unei relații viitoare în condiții bune.
Întrebarea care se pune este ”ce urmează?”.
Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante și pentru Marea Britanie, și pentru noi. Guvernul Marii Britanii trebuie să-și clarifice poziția. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce la aprobarea acestui acord și asta a fost soluția cea mai bună.
Pe de altă parte, UE formată din cei 27 este pregătită și pentru alte variante”, a declarat șeful statului.
Klaus Iohannis a mai precizat că acordul cu Marea Britanie nu va fi renegociat, că între cei 27 de membri UE există consens, iar România este pregătită să își exercite rolul de președinte al Consiliului UE în acest caz.
”Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziții diferite în UE 27. Pot să vă spun că UE 27, noi, cei care rămânem, suntem uniți. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii.
UE 27 a aprobat acest acord, Marea Britanie trebuie să-și clarifice poziția și apoi vom lua deciziile care se impun.
Noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de președinție a Consiliului UE”, a mai spus Iohannis.
În ceea ce privește situația cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie, șeful statului a dat asigurări că aceștia vor avea garantate toate drepturile și că nimeni nu trebuie să-și facă probleme.
”Foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și se întreabă ce se întâmplă cu ei. Dacă se aprobă acest acord, românii din Marea Britanie vor avea toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Noi suntem pregătiți pentru negocieri și alte scenarii. Nimeni nu trebuie să-și facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Vom avea soluții”, a mai spus Klaus Iohannis.
Parlamentul Britanic a respins, marți, acordul pentru Brexit, încheiat cu Uniunea Europeană, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută a ieşirii din UE. Imediat opoziția a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului May, ce va fi dezbătută şi votată miercuri.
Theresa May a dat de înțeles că se așteaptă să treacă și de acest vot de neîncredre cu bine.
Liderii europeni au reacționat imediat după anunțul înfrângerii de la Londra și au transmis mai multe îndemnuri pentru britanici. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a scris că timpul aproape a expirat pentru Marea Britanie și a subliniat că Uniunea Europeană nu va negocia un alt acord cu partea britanică. Mai mult, în timpul întâlnirilor cu cei mai importanți șefi ai Uniunii Europene la Buxcurești, și Klaus Iohannis spunea că dorește o retragere ordonată a Marii Britanii din Uniune.
În acest moment, peste 400.000 de români locuiesc în Marea Britanie.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.