Klaus Iohannis, despre tensiunile din Marea Mediterană: Ne îngrijorează. Orice diferențe se rezolvă pe cale diplomatică și în niciun caz prin înarmări

Klaus Iohannis, despre tensiunile din Marea Mediterană: Ne îngrijorează. Orice diferențe se rezolvă pe cale diplomatică și în niciun caz prin înarmări
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, escaladarea tensiunilor din Marea Mediterană, între Turcia și Grecia, este îngrijorătoare. Șeful statului este de părere că orice diferențe se rezolvă pe cale diplomatică, nu prin înarmări.

Klaus Iohannis: Sunt convins că lumea își va da seama că așa nu se rezolvă nimic și se va întoarce la masa negocierilor

”Evident că ne îngrijorează. aceste tensiuni, care au crescut, trebuie să recunoaștem, în ultimele săptămâni, în estul Mediteranei, nu ne fac bine și nu fac bine nici UE, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferențe se rezolvă pe cale diplomatică, amiabilă și în niciun caz prin înarmări și gesturi care pot fi greșit înțelese”, a precizat șeful statului.

Acesta este convins că lumea își va da seama că așa nu se rezolvă nimic și se va întoarce la masa negocierilor.

”Aceasta este poziția noastră. Pentru Marea Neagră nu văd niciun fel de probleme acum”, a adăugat el.

Grecia și Turcia, la un pas de conflict în Mediterană

Amintim că Turcia și Grecia sunt angajate de mai multe săptămâni într-o dispută teritorială pentru resursele naturale din Marea Mediterană și pentru controlul asupra perimetrelor de explorare.

Tensiunile dintre Ankara și Atena au loc în contextul în care importante zăcăminte de gaz au fost descoperite în estul Mării Mediterane amplificând competiția și tensiunile deja existente între cele două state de disputarea unor zone maritime.

În urmă cu două săptămâni, o navă greacă şi o navă militară turcă au intrat în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia ar fi mobilizat nave de război. Ankara ar fi desfăşurat, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea comunității internaționale. Aceste incidente s-au petrecut în contextul în care tensiunile dintre cele două state s-au amplificat pe fondul activității turce de explorare în zonele disputate.

În acest context, tot mai multe voci iau în calcul izbucnirea unui conflict armat între cele două țări.

Pe de altă parte, analistul de politică externă Ștefan Popesc a precizat pentru B1.RO că tensiunile nu vor evolua către un război, în ciuda discursurilor publice agresive.

“Situația dintre Grecia și Turcia nu va evolua spre un conflict militar, în ciuda demonstrațiilor de forță din partea celor două state și a declarațiilor uneori belicoase. Turcia urmărește să forțeze mâna Greciei pentru a purta negocieri nu numai pe tema redefinirii zonelor economice exclusive dar și a frontierei maritime din Marea Egee care este foarte aproape de țărmul turcesc. Insula Samos, de exemplu, este numai la 2 km distanță de țărmul Turciei iar Ankara a văzut mereu această frontieră că pe o vulnerabilitate strategică ce trebuie corectată atunci când condițiile o vor permite”, a precizat analistul de politică externă Ștefan Popescu.

Potrivit acestuia Turcia riscă în urma acțiunilor sale de forță în regiune să devină un stat marginalizat, situație de pe urma căreia va avea de profitat, așa cum s-a mai întâmplat în urma aventurii Turciei în Siria, fără consultarea aliaților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`