Președintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Tokyo de premierul japonez Shinzo Abe. Șeful statului a fost primit la Palatul Akasaka-Geihinkan de către prim-ministrul nipon, context în care cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre parteneriatul strategic dintre Romania și Japonia, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis și Shinzo Abe ”și-au exprimat dorința ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relația bilaterală.
În acest context, liderul de la București ”a subliniat că ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit și va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci și pe plan economic”.
În cadrul aceleiași întâlniri, Klaus Iohannis i-a transmios premierului japonez un mesaj de condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate recent de taifunul Hagibis.
Întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Shinzo Abe are loc în marja participării președintelui României la la ceremoniile dedicate întronării Împăratul Naruhito al Japoniei.
Redăm, mai jos, comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale:
Întrevederea bilaterală a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Japoniei, domnul Shinzō Abe
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut luni, 21 octombrie a.c., o întrevedere cu Prim-ministrul Japoniei, domnul Shinzō Abe, în marja participării la ceremoniile dedicate întronării Majestății Sale, Împăratul Naruhito al Japoniei.
Agenda discuțiilor, derulate într-o atmosferă excelentă, s-a concentrat pe modalitățile cele mai bune de continuare a punerii în aplicare a deciziilor pe care cei doi înalți demnitari le-au adoptat în contextul vizitei întreprinse de către Premierul Shinzō Abe la București, la data de 16 ianuarie 2018, prima vizită oficială din istoria relațiilor româno-nipone realizată în România de către un Prim-ministru al Japoniei.
În cadrul întrevederii de astăzi de la Tokyo, o atenție specială a fost acordată finalizării pregătirilor pentru lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, ca urmare a deciziei luate de către cei doi înalți demnitari cu prilejul vizitei Premierului nipon de anul trecut de a iniția demersurile ca relația dintre cele două țări să fie ridicată la nivelul de Parteneriat Strategic.
Astfel, Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Shinzō Abe au exprimat dorința ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relația bilaterală, pe baza Parteneriatului bilateral Întărit ce datează din anul 2013. Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat Strategic va conduce la o relație de substanță între cele două țări, foarte strategică și puternică. La rândul său, Președintele României a subliniat că ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit și va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci și pe plan economic.
Președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru invitarea sa la ceremoniile dedicate întronării Majestății Sale, Împăratul Naruhito, și a adresat felicitări pentru intrarea Japoniei în noua Eră Reiwa (de „aleasă armonie”), exprimând încrederea că aceasta va aduce mai multă prosperitate poporului japonez. De asemenea, Președintele României a exprimat regretul său și a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate recent de taifunul Hagibis. Premierul japonez a mulțumit pentru participarea Președintelui Klaus Iohannis la ceremonii și pentru condoleanțele transmise și a evocat cu căldură vizita pe care a efectuat-o anul trecut la București.
Cei doi înalți demnitari au discutat, de asemenea, despre strângerea cooperării în domeniul securității și apărării, inclusiv în ce privește apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experiența României cu privire la găzduirea facilității antirachetă de la Deveselu.
Referitor la dimensiunea economică a relației bilaterale, aflată în creștere, în discuția celor doi înalți oficiali a fost exprimată speranța că vor fi stimulate investițiile japoneze în România. În egală măsură a fost amintită dorința celor două țări de strângere a cooperării în domeniul cultural, fiind evocată cooperarea excelentă ocazionată de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și proiectele subsecvente de colaborare.
Totodată, au fost menționate teme cum ar fi situația de securitate de la Marea Neagră, fiind evocată de către Premierul nipon expertiza României, precum și din peninsula coreeană.