Klaus Iohannis, lângă Joe Biden în fotografia de grup de la Summitul NATO. Mesajul transmis de președintele SUA (FOTO)

Klaus Iohannis, lângă Joe Biden în fotografia de grup de la Summitul NATO. Mesajul transmis de președintele SUA (FOTO)
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Pool/ABACA

Klaus Iohannis se află la Bruxelles, pentru Summit-ul NATO. În fotografia de deschidere, președintele României a fost poziționat lângă Joe Biden.

Oficialul de la Cotroceni a fost imortalizat în primul rând, cu președintele SUA în stânga sa și în dreapta cu Andrej Duda, președintele Poloniei. Cum de cele mai multe ori protocoalele evenimentelor de nivel înalt nu sunt întâmplătoare, cel mai probabil, poziția lui Klaus Iohannis și a omologului polonez reflectă încrederea pe care o acordă și mai mult americanii către regiune, în contextul tensiunilor cu Rusia.

De asemenea, important de menționat în vederea evoluției relațiilor NATO, în care România joacă un rol estențial, este inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență – „E-ARC”, proiect cu sediul la București, care va coopta state membre ale NATO și UE.

Discursul președintelui Joe Biden în cadrul Summitului la care este prezent și Klaus Iohannis

În cadrul Summitului NATO, mesajul lui Joe Biden a fost clar.

Sosind la Bruxelles după weekendul dedicat Summitului G7 de la Cornwall, Joe Biden a căutat încă o dată să îi convigă pe aliații occidentali să sprijine strategia de răspuns a SUA la ascensiunea Chinei, precum și să arate unitate în fața agresiunii ruse.

„Articolul 5 este o obligație sacră”, a declarat președintele SUA, făcând referire la angajamentul aliat pentru securitatea colectivă. „Vreau să știe toată Europa că Statele Unite este aici”, a adăugat Joe Biden.

Ce este Centrul Euro-Atlatic pentru Reziliență

Conform MAE, E-ARC va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ce priveşte rezilienţa şi va permite dezvoltarea de programe şi iniţiative în domeniu, axate pe trei piloni: combaterea şi reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici; cooperarea practică în cercetare, educaţie, pregătire profesională şi exerciţii comune.

Pentru început, E-ARC va funcţiona ca instituţie publică naţională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizaţii care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acţiunilor şi valorificarea bunelor practici în materie.

MAE menţionează că în prima etapă de activitate E-ARC urmează să operaţionalizeze o serie de grupuri de lucru pe următoarele teme: rezilienţa societală; rezilienţa în domeniul tehnologiilor emergente şi disruptive; rezilienţa sistemelor de comunicaţii şi a noilor ecosisteme tehnologice; rezilienţa la crize şi urgenţe complexe; rezilienţa asigurării continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale; rezilienţa infrastructurii de transporturi; rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi UE la influenţele antioccidentale ale actorilor statali şi nonstatali.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`