Lacul Baikal este în pericol. Cel mai mare lac cu apă dulce al planetei riscă să dispară, aşa cum s-a întâmplat cu Marea Aral, din cauza lucrărilor de irigație făcute în timpul fostei Uniuni Sovietice, notează stiintasitehnica.com.
Specialiştii susţin că dacă Lacul Baikal va dispărea, de vină va fi Mongolia, țară care a anunțat investiții masive în construirea mai multor centrale hidroelectrice și baraje în zonă.
Organizații ecologiste din toată lumea au protestat faţă de măsurile luate de guvernul mongol. Specialiştii spun că lacul Baikal este ameninţati de o catastrofă ecologică.
Cu ecosistemul ameninţat, activiștii susțin că hidrocentralele sunt un pericol major pentru aproape jumătate de milion de oameni. Este vorba despre hidrocentrala care urmează să fie construită pe râul Eg, un afluent al Selengăi, unul dintre cele mai mari râuri care se varsă în lacul Baikal.
De asemenea, aceștia susțin că proiectul va fi demarat într-o zonă cu risc seismic ridicat. Orice cutremur poate produce daune barajului care ar genera un dezastru. Conform estimărilor, în cazul ruperii barajului, un val de apă cu forța unui tsunami ar ajunge în mai puțin de 12 ore la Ulan-Ude, capitala provinciei Buriatia, un oraș cu 415.000 locuitori.
Totodată, autoritățile ruse spun că este vorba de un șantaj din partea guvernul mongol pentru a obține energie la un preț mult mai mic față de cel actual de la Rusia.
Oficialii mongoli s-au arătat dispuși să oprească toată operațiunea în schimbul energiei ieftine rusești.
Lacul Baikal este cel mai mare lac cu apă dulce al planetei, care conține peste 20% din rezervele de apă dulce.