Lavrov: Rusia nu poate permite destrămarea Siriei pentru că alternativa ar fi califatul impus de Statul Islamic

Lavrov: Rusia nu poate permite destrămarea Siriei pentru că alternativa ar fi califatul impus de Statul Islamic

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu poate permite destrămarea Siriei deoarece alternativa ar fi califatul impus de Statul Islamic, informează RIA Novosti, citată de Agerpres. Declarația oficialului rus a fost făcută la finalul întrevederii dintre Putin și Obama, la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

De altfel, discuția dintre cei doi președinți a avut drept principală temă situația Siriei și posibilele moduri în care eforturile celor două puteri în lupta contra ISIS să fie coordonate.

”Am convenit că obiectivul nostru comun este o victorie asupra Statului Islamic, căruia să nu i se permită organizarea unui califat pe care acesta intenționează să-l creeze pe un teritoriu vast. Ei (jihadiștii) au ocupat deja zone mari din Siria și Irak și au introdus legi inumane acolo”, a declarat liderul diplomației ruse.

Acesta a mai insistat că în Siria ar trebui promovate reforme politice, dar fără a repeta greșelile din Irak și Libia.

”Toate reformele politice necesare trebuie promovate, doar că în așa fel încât să nu fie repetate greșelile din Irak și Libia, unde invazia străină în scopul democratizării celor două țări a condus la haos, le-a expus pericolelor și riscurilor de dispariție și de scindare în trei-patru-cinci mici enclave”, a continuat Lavrov.

În același interviu, oficialul rus a mai susținut că poziția Rusiei este aceea că principala sarcină a comunității internaționale este de a nu permite teroriștilor să distrugă Orientul Mijlociu, așa cum îl știm, leagănul a trei religii mari ale lumii.