Liderul de la Kremlin a transmis într-un interviu pentru televiziunea naţională, difuzat duminică, că Rusia şi China nu creează o alianţă militară şi nu ascund nimic în termeni de cooperare militară, relatează Reuters, notează g4media.ro.
În timp ce Rusia face eforturi să avanseze în ceea ce a numit „operaţiunea militară specială” din Ucraina, Vladimir Putin și Xi Jinping şi-au declarat prietenia şi s-au angajat să dezvolte legături mai strânse în cadrul unui summit de la Moscova de la începutul săptămânii.
„Nu creăm nicio alianţă militară cu China. Da, cooperăm în sfera interacţiunii tehnico-militare. Nu ascundem acest lucru”, a declarat liderul rus, potrivit Interfax. „Totul este transparent, nimic nu este secret”, a menționat acesta.
Totodată, în remarcile sale televizate, președintele rus a respins sugestiile potrivit cărora legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Beijingul în domenii precum energie şi cel financiar ar însemna că Rusia este excesiv de dependentă de China, spunând că aceasta este opinia unor „oameni invidioși”.
„Timp de decenii mulţi au vrut să întoarcă China împotriva Uniunii Sovietice şi a Rusiei, şi invers. Înţelegem lumea în care trăim. Apreciem cu adevărat relaţiile noastre reciproce şi nivelul la care au ajuns în ultimii ani”, a declarat Vladimir Putin.
De asemenea, el a mai specificat că puterile occidentale încearcă să formeze mai multe alianţe globale, acuzând SUA şi NATO că încep să construiască o nouă „axă”, care seamănă în oarecare măsură cu alianţa din cel de Al Doilea Război Mondial dintre Germania, Italia şi Japonia.
Președintele Rusiei a adăugat că Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud stau la coadă să adere la un „NATO global” şi a făcut trimitere la un acord semnat de Regatul Unit şi Japonia în acest an.
„De aceea analiştii occidentali… vorbesc despre faptul că Occidentul începe să construiască o nouă axă similară cu cea creată în 1930 de regimurile fasciste din Germania şi Italia şi de Japonia militaristă”, a spus Putin.
Mai mult decât atât, liderul rus a a prezentat acţiunile Rusiei în Ucraina drept o manevră defensivă împotriva unui Occident ostil şi agresiv, făcând o paralelă cu lupta Moscovei împotriva forţelor naziste germane în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.