Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”

Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
În imagine: Liz Truss, ministrul britanic de Externe. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Tayfun Salci

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe Liz Truss. Aceasta declarat pentru Telegraph că au au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

Truss a declarat că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”, potrivit BBC.

Moldova trebuie sprijinită împotriva amenințării unei invazii ruse

Moldova se află la granița de sud-vest a Ucrainei. Nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră a NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei. Liz Truss a spus că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile precum Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.

Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, aceasta a declarat: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, găzduiește peste 437.000 de refugiați ucraineni.

Urmăriți B1TV.ro și pe