Sondaj: Republica Moldova, Germania și Statele Unite, în topul țărilor percepute prietene de către români. Rusia este văzută ca principalul inamic al României

Sondaj: Republica Moldova, Germania și Statele Unite, în topul țărilor percepute prietene de către români. Rusia este văzută ca principalul inamic al României

Românii consideră Republica Moldova că reprezintă statul cel mai prietenos, potrivit unui sondaj Avangarde. Întrebați cum percep următoarele state ca state prietene, inamice sau competitoare, Respondenții au răspuns în proporție de 64% că Republica Moldova este un stat prieten, urmată de Germania (54%), SUA (54%), Franța (53%), Marea Britanie (53%), Spania (52%) și de Italia (51%).

Sondaj privind percepția asupra politicii externe

La polul opus se situează Rusia, considerat un stat inamic în proporție de 64% și de China (26%).

De asemenea, românii își consideră vecinii mai de grabă competitori decât state prietene. Așa arată datele în cazul Ungariei (48%), Serbiei (44%), Ucrainei (33%) sau Bulgariei (33%).

55% dintre cei care au răspuns la sondaj se declară nemulțumiți de poziția pe care o ocupă România în lume. 14% dintre respondenți se declară mulțumiți de poziția pe care o ocupă România în lume.

48% dintre cei intervievați consideră că România este văzută mai degrabă negativ.

18% dintre persoanele care au răspuns consideră că România este văzută mai degrabă pozitiv.

37% dintre români cred că președintele Klaus Iohannis nu este respectat de liderii țărilor occidentale, în timp ce 24% cred că este respectat iar 39% dintre cei intervievați nu au o părere formată.

53% dintre români consideră că investițiile Ungariei în Transilvania reprezintă o problemă importantă din punctul de vedere al amenințărilor la adresa intereselor României pe termen mediu și lung.

42% dintre români văd apropierea Serbiei de Rusia și China drept o problemă importantă din punctul de vedere al amenințărilor la adresa intereselor României.

Românii preocupați de războiul din Ucraina

Cea mai mare problemă la adresa intereselor României, potrivit respondenților este războiul din Ucraina. 44% cred că este o problemă critică și 40% răspund că este o problemă importantă.

Românii au o percepție pozitivă față de Republica Moldova (67%), Bulgaria (62%),  Grecia (56%), Ucraina (48%).  În topul percepției negative se află Ungaria (41%), Serbia (30%), Muntenegru (39%).

SUA și China sunt percepute drept cele mai importante state din punct de vedere economic. Nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre UE. Doar 4% dintre români consideră spațiul comunitar drept cea mai mare putere economică a lumii.

Urmăriți B1TV.ro și pe