Scandal de corupție în Parlamentul European: Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii instituției, a fost arestată

Scandal de corupție în Parlamentul European: Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii instituției, a fost arestată
Foto: Foto: flickr.com

UPDATE: Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili – unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European – a fost arestată, vineri seara, la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, relatează AFP.
Kaili a fost „arestată pentru a fi audiată” de organele anticorupție, a precizat sursa citată.

Scandalul de corupție a electrizat mediul politic iar reacțiile au fost imediate: la Atena, Partidul socialist grec (Pasok-Kinal) din care face parte aceasta a anunţat că Eva Kaili a fost imediat „demisă„.

Pasok – Kinal a emis o declarație în care se precizează: „În urma ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene privind corupția oficialilor europeni, europarlamentarul Eva Kaili va fi exclus din PASOK – Mișcarea pentru Schimbare prin decizia președintelui Nikos Androulakis”.

Parlamentul European se curăță de corupție

În centrul anchetei, condusă de un judecător de instrucţie de la Bruxelles: acţiunile unei „ţări din Golf” suspectate că „ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European prin plata unor sume de bani substanţiale sau oferirea de cadouri semnificative”, a subliniat parchetul federal.

În data de 9 decembrie, considerată Ziua Internațională Anticorupție, poliția belgiană a percheziționat, vineri dimineață, 16 locuințe și a reținut patru persoane atât în Bruxelles cât și în împrejurimile metropolei, ca parte a unei investigații asupra presupuse activități de lobby ale statului Qatar în Parlamentul European, anunță Politico.

Un fost europarlamentar al Social-Democraților și un înalt oficial sindical s-au numărat printre cei reținuți de poliție și aduși pentru audieri – anunță săptămânalul belgian Knack.

Perchezițiile au fost efectuate ca parte a unei investigații mai ample privind „organizații criminale, corupție și spălarea banilor” și au vizat, în primul rând, mai mulți asistenți ai unor europarlamentari, a anunțat parchetul federal belgian într-un comunicat.

Social-democrații, anchetați pentru corupție, încă din vară

Procuratura federală desfășoară o anchetă privind posibile fapte de corupție în Parlamentul European din luna iulie: „De câteva luni, anchetatorii poliției judiciare federale suspectează un stat din Golf că încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European”, confirmă Eric Van Duyse, purtătorul de cuvânt al procuraturii federale, citat de publicația belgiană.

„În special prin plata unor sume substanțiale de bani sau prin oferirea de cadouri importante unor părți terțe cu o poziție politică și/sau strategică importantă în Parlamentul European.”” precizează sursa.

Qatarul nu răspuns la acuzațiile de corupție

Statul din Golf – Qatar, după cum susține „surse bine informate” a vizat oficiali „cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlamentul European, trimițându-le „sume substanțiale de bani” și „cadouri importante”, afirmă procurorii belgieni.

Anchetatorii analizează în ce măsură Qatar a influențat poziții din Parlamentul European în moduri care „depășesc lobby-ul clasic”.

În cadrul perchezițiilor, Poliția a confiscat „aproximativ 600.000 de euro în numerar”, telefoane mobile și echipamente informatice – menționează Politico.

Cine sunt corupții din Parlamentul European

Potrivit informațiilor Knack, au fost efectuate percheziții la domiciliu asupra a patru asistenți parlamentari ai unor deputați europeni din Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Unul dintre arestați are, de asemenea, legături cu Partidul Popular European. Anchetatorii au percheziționat și doi consilieri și un oficial al Parlamentului European, directori ai organizațiilor internaționale non-profit care fac lobby în Europa, un fost europarlamentar și un sindicalist de rang înalt.

Potrivit informațiilor presei de la Bruxelles, este vorba despre un asistent parlamentar, un lobbyist, fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri (S&D) și sindicalistul Luca Visentini. Desigur, prezumția de nevinovăție se aplică celor implicați, până când un judecător ar decide altfel – subliniază Kack.

În noiembrie, Visentini a fost ales secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), cu 200 de milioane de membri în întreaga lume.

Potrivit informațiilor Knack, de la Panzeri au fost confiscați aproape 500.000 euro în numerar în timpul perchezițiilor la domiciliu, în această dimineață; el este președintele Fight Impunity, un non-profit din Bruxelles fondat în 2019 pentru a „promova lupta împotriva impunității pentru încălcări grave ale drepturilor omului și crime împotriva umanității”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`