Noi informații au apărut despre mina marină distrusă la o distanță de aproximativ 39 de mile de Capu Midia. Aceasta era de proveniență ucraineană și conţinea circa 20 de kilograme de trinitrotoluen, a spus căpitanul comandor Daniel Gheorma, care a participat la neutralizarea minei, potrivit Agerpres.
Mina ar proveni din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020: “Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme. Misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a declarat Daniel Gheorma.
Potrivit şefului detaşamentului de scafandri deminori de la bordul puitorului de mine, căpitan comandor Cătălin Gherghinescu, mina a ajuns în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre „cel mai probabil prin dragaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare”.
„Detaşamentul l-am împărţit în două echipe, o echipă de asigurare, care asigura interdicţia altor nave sau ambarcaţiuni în zonă (…), iar cu alţi patru militari ne-am deplasat la această mină, am recunoscut-o, am confecţionat încărcătura pe care o avem, am poziţionat-o pe corpul minei, ne-am deplasat la distanţa de siguranţă, iniţiată la 750 metri – un kilometru”, a spus Gherghinescu.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, luni, că a fost distrusă mina marină care fusese observată azi dimineață de un pescador românesc în largul Mării Negre.
„Echipajul puitorului de mine și plase «Viceamiral Constantin Bălescu» a executat, luni, 28 martie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea unei mine marine care se afla, în derivă, la o distanță de aproximativ 39 mile marine travers de Capu Midia.
După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță”, se arată în comunicatul MApN.