Ministerul spaniol al Sănătății a transmis că există zeci de cazuri de variolă non-umană. „Variola maimuței” continuă să se răspândească în Europa

Ministerul spaniol al Sănătății a transmis că există zeci de cazuri de variolă non-umană. „Variola maimuței” continuă să se răspândească în Europa
. Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Christoph Soeder

Zeci de cazuri de variolă non-umană au fost confirmate în Spania, asta după ce în mai multe țări europene, precum și SUA, Canada și Australia au fost raportate cazuri de variola maimuței.

Ministerul spaniol al Sănătății a anunțat vineri că există 28 de cazuri de variolă non-umană, însă doar șapte dintre acestea au fost confirmate ca fiind variola maimuței, potrivit EFE.

Spania anunță zeci de cazuri de variolă non-umană

Surse de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid, unde sunt efectuate testele, au transmis că acestea durează mai mult decât cele pentru virusul Covid-19, prin urmare rezultatele vor ajunge abia săptămâna viitoare.

De asemenea, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a sugerat joi ca personale care au intrat în contact direct cu bolnavii să primească vaccinul împotriva variolei.

Vaccinul Imnavex, autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente în 2013 împotriva variolei umane şi în 2019 de agenţia americană FDA nu este disponibil în Spania, așadar va trebui să fie cumpărat.

Simptomele variolei maimuței sunt asemănătoare cu cele ale variolei deja eradicate, însă mai ușoare. Acestea sunt includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

Marea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei

Cazurile de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să ofere un vaccin împotriva variolei unor lucrători sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse, în timp ce alte cazuri au fost confirmate în Europa, potrivit Reuters.

„Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, însă un vaccin pentru variolă oferă o oarecare protecţie”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA).

Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mult mai severă – cu o mortalitate de până la 10% – şi tulpina din Africa de Vest, cu o rată a mortalităţii de aproximativ 1%, informează sursa citată.

Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala virală se răspândește de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rareori s-a răspândit în altă parte şi de aceea valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`