Miniștrii Sănătății din cele 27 state UE se reunesc de urgență pentru a discuta despre siguranța vaccinului AstraZeneca

Miniștrii Sănătății din cele 27 state UE se reunesc de urgență pentru a discuta despre siguranța vaccinului AstraZeneca
FOTO: Hepta.ro

Miniștrii Sănătății din cei douăzeci și șapte de state membre UE organizează o întâlnire de urgență cu privire la siguranța vaccinului AstraZeneca. Întâlnirea, care va avea loc de la ora 18:00 prin videoconferință, a fost convocată de Portugalia, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Reuniune de urgență a miniștrilor Sănătății din UE, pe fondul controverselor legate de vaccinul AstraZeneca

Scopul reuniunii este de a discuta revizuirea avizului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pe fondul cazurile rare de tromboză asociate cu un număr redus de trombocite înregistrate în rândul persoanelor care au primit acest vaccin. O opinie se așteaptă să fie publicată de la ora 16:00, scrie elespaniol.com.

Odată cunoscute concluziile finale ale EMA, miniștrii sănătății vor trebui să tragă concluziile necesare. În special, dacă stabilesc orientări comune la nivelul UE cu privire la grupele de vârstă pentru care ar trebui să fie vizat vaccinul AstraZeneca.

Șeful strategiei de vaccinare a agenției, Marco Cavaleri, a anunțat marți, într-un interviu acordat ziarului italian Il Messagero, că EMA urmează să confirme că există o legătură de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză.

„În opinia mea, acum o putem spune, este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, nu știm încă ce cauzează această reacție. Aceste tromboze cerebrale cu deficit de trombocite par a fi principalul eveniment de investigat. Pe scurt: În următoarele câteva ore vom spune că conexiunea există, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă „, spune Cavaleri.

În ciuda acestei conexiuni, șeful EMA susține că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea cazurilor grave de spitalizare și deces din cauza Covid-19 depășesc riscurile de efecte secundare. Dar sugerează că poate această injecție ar trebui să fie rezervată persoanelor în vârstă ca măsură de precauție, așa cum au făcut deja Franța sau Germania.

Motivul este că aceste rare cazuri de tromboză afectează în principal femeile sub 50 de ani, deși au existat cazuri între 50 și 60 de ani și există și bărbați, în jur de 20%. Vârsta medie este de aproximativ 45-47 de ani, după cum a confirmat Cavaleri.

Un oficial EMA confirmă legătura dintre vaccinul cu AstraZeneca și cazurile rare de tromboză

Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat existența unei „legături” între vaccinulAstraZenecașicazurile de trombozăobservate după administrarea acestuia.

„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă„, spune„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, precizat el, în timp ceEMAse va întâlni pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem„, a spus el din nou.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`