Misiune de 18 ore pentru salvarea unui american capturat de ruși în Ucraina și acuzat de spionaj. Ce a spus comandantul operațiunii despre România

Misiune de 18 ore pentru salvarea unui american capturat de ruși în Ucraina și acuzat de spionaj. Ce a spus comandantul operațiunii despre România
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Un bărbat din Michigan, SUA, a fost ținut în captivitate de forțele ruse din regiunea ucraineană Herson sub acuzația că ar fi spion american, însă a fost salvat după o misiune de 18 ore, potrivit Clickondetroit.com. Liderul operațiunii spune că membrii echipei sale au fost răspândiți în trei țări, inclusiv în România.

Kirillo Alexandro, capturat de ruși în Ucraina și acuzat de spionaj, ar fi riscat o condamnare la 20 de ani de închisoare în Rusia

Project DYNAMO, o organizație non-profit din Florida specializată în operațiuni de salvare din zone de conflict, Kirillo Alexandrov (27 de ani) a fost reținut ilegal și acuzat pe nedpret de spionaj, alături de soția sa ucraineană și mama sa vitregă. Oficialii SUA spun că este vorba despre primul american care cade victimă crimelor de război pe care le-au comis forțele ruse în războiul din Ucraina.

În luna martie, Alexandrov și familia sa au încercat să se evacueze din locuința lor aflată în apropiere de Herson, în condițiile în care orașul și regiunea omonimă au fost ocupate de forțele ruse, însă serviciile ruse de securitate și informații militare i-au capturat, reținut și plasat sub 11 capete de acuzare „fabricate”, susține Project DYNAMO.

Aceștia au fost acuzați inclusiv că ar fi spionat în numele guvernului SUA.

Alexandrov spune că soldații ruși i-au asaltat soția și că pe el l-au bătut de mai multe ori, ba chiar că ar fi efectuat simulări de execuții. Dacă sunt adevărat, acțiunile reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva, au explicat oficialii.

Organizația Project DYNAMO a aflat despre caz de la mama lui Alexandrov, așa că au luat legătura cu agențiile americane de resort pentru a începe pregătirile. Mama americanului a vorbit și cu FBI, care știa deja despre implicarea entității non-profit.

Comandantul misiunii de salvare a fost Byran Stern, co-fondator al Project Dynamo și veteran al Armatei SUA, care a explicat că au existat două strategii paralele în săptămânile care au precedat misiunea de salvare – pe de o parte, au existat negocieri cu oficialii ruși, în timp ce, pe de altă parte, a fost planificată operațiunea tactică pentru o intervenție tactică la sol pentru o extracție unilaterală.

„Am mers în ultimă instanță pe varianta unilaterală și am avut atât de mult succes încât negociatorii ruși au luat legătura cu noi la peste cinci ore de la momentul în care aveam deja familia”, a explicat Bryan Stern.

„Am avut peste o duzină de membri ai echipei Project DYNAMO răspândiți în Polonia, Ucraina și România, iar Statele Unite a dezvoltat o gamă de planuri, de la operațiuni aeriene în Rusia, la opțiuni de extracție maritimă în Ucraina. Nimic nu a fost exclus din calcul”, a punctat veteranul american, citat de CNN.

Dacă nu ar fi fost salvat, Alexandrov ar fi urmat să fie extrădat către Moscova, acolo unde risca să fie condamnat la 20 de ani de închisoare, a menționat Project Dynamo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`