Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat că organizația va încerca să pună în aplicare „o încercare a focului umanitară” între Rusia și Ucraina. Acesta i-a solicitat secretarului general adjunct pentru afaceri umanitare să analizeze posibilitatea unor acorduri și aranjamente.
Guterres le-a transmis jurnaliștilor că Martin Griffiths va încerca să meargă cât mai curând posibil la Moscova și Kiev, după ce va reveni din Kabul, potrivit news.ro.
Guterres și-a exprimat îngrijorarea față de pierderile umane și cele legate de infrastructura esențială.
„De la începutul invaziei ruse acum o lună, războiul a dus la pierderea fără sens a mii de vieţi, la strămutarea a zece milioane de persoane, în principal femei şi copii, şi la distrugerea sistematică a infrastructurii esenţiale a Ucrainei”, a declarat Antonio Guterres.
„Aceasta trebuie să înceteze!”, a declarat şeful Naţiunilor Unite.
Rezoluția ONU prin care este condamnată invazia Rusiei în Ucraina a fost votată masiv. Totodată, ONU a cerut retragerea imediată a armatei ruse din Ucraina și încetarea conflictului.
Dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Rezoluția a fost inițiată de 94 de țări și susține că ONU „deplânge în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucraina”.
La Adunarea Generală a ONU, au existat și cinci țări care au votat împotriva rezoluției privind condamnarea războiului Rusiei din Ucraina. Țările care s-au opus au fost: Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus.