Principalul partid de opoziție din Turcia, Partidul Republican al Poporului, a depus o plângere oficială la Înalta Comisie Electorală, prin care a cerut anularea referendumului de duminică, invocând mai multe nereguli. Totodată, sute de alegători din Ankara și Istanbul au semnat petiții prin care au contestat numărarea voturilor, informează AP.
Anterior, Bulent Tezcan, vicepreședintele Partidului Republican al Poporului, susținut că va merge chiar și până Curtea Europeană a Drepturile Omului dacă va fi nevoie în încercarea sa de a obține anularea referendumului. (Detalii AICI)
Opoziția turcă invocă mai ales faptul că Înalta Comisie Electorală a anunțat cu numai câteva ore înainte de încheierea votului că va lua în calcul și buletinele de vot care nu au ştampilele oficiale care să dovedească faptul că sunt autentice.
”Acum e imposibil de stabilit câte dintre aceste voturi sunt și câte au fost ștampilate ulterior. Pentru a pune capăt discuțiilor despre legitimitatea votului și pentru a răspunde îndoielilor populației, singura soluție este anularea acestui scrutin de către Înaltul Birou Electoral”, a subliniat Tezcan.
Între timp, sute de oameni s-au strâns în fața sediului instituției din Ankara și au depus petiții prin care au cerut anularea acestei decizii, pe care ei o consideră ilegală. Numeroase persoane au depus petiţii similare şi la Istanbul.
Observatorii internaţionali acuză că până la 2,5 milioane de voturi ar fi fost manipulate prin neştampilarea buletinelor la secţiile de vot din Turcia. Președintele Erdogan a respins vehement criticile formulate și a insistat că majoritatea turcilor au decis prin vot ca puterile sale să fie extinse considerabil.
OSCE a amintit printre nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea susţinătorilor campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.