Polonia va organiza un referendum pe tema acceptării refugiaților / Ce se întâmplă cu ţările UE care refuză să primească migranți

Polonia va organiza un referendum pe tema acceptării refugiaților / Ce se întâmplă cu ţările UE care refuză să primească migranți
Sursa foto: Profimedia

Liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a reafirmat joi opoziţia Poloniei faţă de mecanismul de relocare a migranţilor între statele UE şi a anunţat că va fi organizat în ţara sa un referendum pe această temă, transmite Reuters.

Polonia: referendum naţional de relocare obligatorie a migranților între statele membre

Polonia găzduieşte în prezent peste un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara în urma invaziei ruseşti din februarie 2022, dar autorităţile se opun de mult timp relocării migranţilor din Africa sau Asia care au ajuns în Grecia sau în Italia, relatează G4media.ro.

Acordul european convenit joia trecută la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) include, pe lângă regulile privind dreptul de azil în UE, și cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre.

Astfel, statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie.

Consecințele ţărilor UE care refuză să primească refugiaţi

Țările UE care refuză să primească refugiaţi vor trebui să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, contribuţie descrisă de ministrul polonez de interne Bartosz Grodecki ca fiind de fapt o „amendă”.

Prin urmare, Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată.

„Noi nu suntem de acord cu acest lucru şi nici poporul polonez nu este de acord, iar asta trebuie să facă obiectul unui referendum (…) Şi vom organiza acest referendum”, a declarat Jaroslaw Kaczynski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`