Povestea unui taximetrist român în Spania: cât de greu este să te adaptezi și să trăiești decent în Peninsulă

Povestea unui taximetrist român în Spania: cât de greu este să te adaptezi și să trăiești decent în Peninsulă
Povestea unui taximetrist român în Spania: cât de greu este să te adaptezi și să trăiești decent în Peninsulă. Foto simbol: Pixabay

România s-a schimbat, dar prea lent pentru a atrage românii din Diaspora înapoi. La 15 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, exodul spre vest continuă.

Şi aproape nu mai există român care să nu cunoască pe cineva care a emigrat.

Povestea familiei Ciucă

Se împlinesc două decenii de când Gică Ciucă a ajuns în Spania. A plecat de pe Valea Oltului către frații lui care s-au chemat, unul câte unul, spre peninsulă. Sunt 8 cu totul şi toţi trăiesc în afara României. 7, în Spania.

„M-am adaptat și mă simt, cu părere de rău, ca acasă, a declarat Gică Ciucă”, taximetrist în Madrid.

Îi pare rău că în țară au rămas părinții singuri și bătrâni. E singurul regret care umbreşte bucuria multor români, după ce reuşesc să-şi facă o viaţă mai bună în vest. Gică lucrează de 4 ani ca taximetrist independent în Madrid şi în comunele din jur. Nu e deloc simplu. În primul rând trebuie să plăteşti o taxă uriașă către primărie.

„Oscila între 120 și 150 de mii de euro, doar licența, mai ai toate cheltuielile care sunt cu notarul și cu toate plus mașina”, a mai adăugat acesta, potrivit Observator.

Când trage linie, ca să trăiască decent, spune că trebuie să câștige între 4.500 și 5.000 de euro. Şi reuşeşte, doar pentru că lucrează şi în weekend. Sunt mulți bani, la prima vedere, dar la final de lună.

Rămâi ca să trăiești și un picuț să mai ai acolo. Numai rata la licență și mașină acum că a urcat Euribor, trece de 1000. După care combustibil, chiria și trăitul numai 15 zile de concediu pe an. Ca independent nu ai o pensie mare și dacă vrei să ai o pensie mai așa, seguridad social ar trebui să-l plătești dublu

Aici, în Alcala de Henares, Gică și-a cunoscut soția, pe Miriam, venită în Spania la vârsta de un an. Tot aici s-au și căsătorit. Începutul n-a fost uşor.

Nu sunt câinii cu covrigii în coadă aici. Când ajungi aici, îţi dai seama că e greu”, a mai declarat Gică Ciucă.

„Chestii negative sunt întotdeauna în ambele țări, deci nu pot spune că aici e paradisul pentru că nu e adevărat”, a declarat Miriam Ciucă, soția bărbatului.

De aici, de departe, România arată bine și le dă speranță. Dar nu pentru ei, ci pentru cei puțini ai lor rămași acasă.

Eu mă bucur de fiecare dată când mă întorc în România să-mi dau seama că tinerii, generația, verișorii mei au o mentalitate mult mai europeană decât părinții lor. Sunt mult mai primitori. E clar că se schimbă și se molipsește cumva de la Europa”, a mai declarat Miriam.

Cu ce se ocupă restul familiei

Pe drum către centrul istoric din Alcala de Henares, Miriam și Gică trec pe lângă cofetăria deschisă de cele două surori mai mici. Nu trece săptămână fără ca fraţii să se întâlnească.

„De asta cred că te și adaptezi destul de repede, dacă ai familia aproape nu mai duci dorul așa de rău la România, la țara ta. Aproape ai tot, părinții nu sunt și încercăm să vorbim cât mai des cu ei să nu le simțim lipsa”, au declarat și surorile lui Gică.

Antonia și Maria au atâta succes încât coada de așteptare pentru o masă la terasa lor se întinde pe multe străzi în zilele bune. Sunt antreprenoare de succes și se pregătesc să deschidă încă un restaurant, și mai mare.

Au construit aici ceva ce acasă, în satul lor de lângă Vâlcea, nici nu ar fi visat. Secretul? S-au integrat în comunitate. La chip, la limbă, la gesturi, la mod de viață. Și simt că acasă e de fapt acolo unde poți să trăiești fără griji și unde munca zi-lumină e răsplătită.

„Nu m-am gândit niciodată să mă întorc în România, nu. E bine pentru persoane să gândească să evolueze. Fiecare persoană. Dacă tu te adaptezi, ce să fac, așa e România. Nu, trebuie să cauți o viață mai bună și atunci e de apreciat persoanele care au căutat o viață mai bună și de apreciat persoanele care poate să suporte mediul respectiv”, a declarat Antoaneta Ciucă.

Şi totuşi, se poate şi aici. O simt din toată inima românii care s-au întors, după o viaţă în Diaspora şi care, atunci când s-au lovit de golurile României, au rămas să le umple.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:32 - Din mesajul Ursulei von der Leyen a fost eliminat fragmentul cu bilanțul deceselor civile și militare din Ucraina. Pe contul de Twitter al președintei Comisiei Europene a fost postat un nou mesaj video
19:00 - Franța, campioana mondială, a fost răpusă de Tunisia! Danemarca, eliminată din competiție! Grupa D s-a încheiat cu două surprize uriașe
18:35 - Pele a fost transportat la spital! Care ar fi starea fostului mare fotbalist și ce a spus fiica sa
18:13 - Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție
17:56 - Meghan Markle a fost amenințată cu moartea când încă era membră activă a familiei regale britanice, susține Poliția din Londra: „Am avut echipe care au făcut cercetări”
17:55 - O ucraineancă şi-a găsit sfârşitul în judeţul Vâlcea. S-a spânzurat după ce a aflat că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front
17:36 - Incendiu puternic la o fabrică de mobilă din Cehu Silvaniei, județul Sălaj (FOTO)
17:25 - Comisia Europeană își menține propunerea de suspendare a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei: „Există în continuare un risc pentru bugetul UE”
17:21 - O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie
16:56 - Coaliția de guvernare din Italia a retras amendamentul care ar fi permis și în 2023 furnizarea de armament către Ucraina fără aprobarea parlamentului