Premieră mondială: Cercetătorii israelieni au reușit să ”repare” o inimă bolnavă

Premieră mondială: Cercetătorii israelieni au reușit să ”repare” o inimă bolnavă

Cercetătorii israelieni au reușit pentru prima oară să transforme celulele epiteliale prelevate de la pacienți cu afecțiuni cardiace în țesuturi cardiace sănătoase, care ar putea fi folosite în viitor la tratarea bolilor de inimă, relatează Reuters.

Cercetătorii din Haifa au spus că mai au nevoie de ani de testare înainte de a putea implementa noua tehnică. Însă datorită descoperirii lor, celulele inimii vor putea fi reprogramate pentru a repara inimile bolnave ale pacienților.

”Am arătat că este posibil să prelevăm celule epiteliale de la pacienți în vârstă cu afecțiuni cardiace cronice și să obținem în laborator celule cardiace contractile tinere și sănătoase, într-un stadiu asemănător cu cel de la naștere”, a declarat Lior Gepstein, coordonatorul studiului, din cadrul Institutului de Tehnologie Technion-Israel. Cercetătorii au spus că testele clinice ale noii tehnici ar putea începe peste zece ani.

Insuficiența cardiacă este o boală cronică în cadrul căreia inima nu reușește să popmeze suficient sânge în corp. Afecțiunea a căpătat importanță pe măsură ce progresele medicinei din ultimele decenii au ajutat tot mai mulți pacienți să supraviețuiască unui atac de cord. În acest moment, oamenii cu insuficiență cardiacă severă sunt ținuți în viață cu ajutorul aparatelor sau speră la un transplant de cord.

Cercetătorii studiază de peste un deceniu celulele stem provenind din diverse surse. Ei speră să folosească abilitatea lor de a se transforma într-o varietate de alte celule și astfel să trateze o gamă largă de boli.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`