Președintele Ucrainei acuză mass-media de exagerare: „Nu suntem Titanic”. Nici Germania și Marea Britanie nu au fost ocolite

Președintele Ucrainei acuză mass-media de exagerare: „Nu suntem Titanic”. Nici Germania și Marea Britanie nu au fost ocolite
Zelenski solicită de urgență formarea și extinderea mai rapidă a forțelor de apărare teritoriale. Data de 16 februarie a fost numită „Ziua unității naționale” / Володимир Зеленський @ Facebook

Președintele Vladimir Zelenski nu a exclus vineri un război în toată regula cu Rusia, dar a spus că Ucraina nu este un Titanic care se scufundă și a acuzat Washingtonul și mass-media că au alimentat panica care a afectat economia, în timp ce „nu existau tancuri pe străzi”.

Acesta a făcut toate declarațiile după ce președintele rus, Vladimir Putin, a spus că Statele Unite și NATO nu au abordat principalele cereri de securitate ale Kremlinului în conflictul Est-Vest asupra Ucrainei, dar că Moscova este gata să continue să tratativele.

În cadrul unei conferințe de presă pentru publicațiile străine, Zelenski a spus: „Nu sunt tancuri pe străzi. Dar mass-media da impresia că avem un război, că avem armată în stradă… Asta este nu este cazul. Nu avem nevoie de această panică”.

Zelenski nu consideră că situația este mai gravă decât înaintea trimiterii de trupe rusești la graniță

„Nu consider că situația acum este mai tensionată decât înainte”, a spus el, dar a adăugat: „Nu spun că o escaladare nu este posibilă”.

El a spus Washington-ul a făcut o „greșeală” subliniind excesiv riscul unui război la scară largă și că acesta a fost mesajul pe care l-a transmis președintelui american Joe Biden, în apelul lor de joi.

În timp ce Rusia încearcă să intimideze și să destabilizeze Ucraina, Kievul își susținea moneda cu rezerve valutare și căuta sprijin militar, politic și economic din partea Occidentului.

Problemele economice îl interesează mai tare pe președintele ucrainean

Zelenski a precizat că țara are nevoie de 4-5 miliarde de dolari pentru a-și stabiliza economia, inclusiv prin investiții străine, salutând un pachet de ajutor de 1,2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene.

Președintele Ucrainei a spus că Rusia ar trebui să demonstreze că nu caută un război cu Ucraina, acceptând un schimb de prizonieri. Tot el a spus că cel mai imediat risc pentru țara sa este haosul în interior, de la atacuri cibernetice până la o criză economică.

Mișcările SUA și UK de a rechema diplomații au fost o greșeală și o exagerare, a spus el: „Nu suntem Titanic. Ucraina merge înainte”.

Acuzații aduse membrilor NATO

El a spus că NATO este singurul garant al securității pe care Ucraina a avut-o în confruntarea cu Rusia, avertizând că membrii estici ai alianței militare ar putea fi, de asemenea, expuși unor tactici ostile ale Moscovei.

„Aceasta este o provocare foarte serioasă pentru NATO. Unele țări europene se gândesc: să nu riscăm, să nu primim Ucraina. Dar, dacă începe un război în toată regula, acesta va avea loc și la granițele unor țări NATO. Dacă există un război major, acesta va fi nu numai împotriva Ucrainei, nu numai pe teritoriul țării noastre”, a continuat acesta.

Vladimir Zelenski a criticat Germania pentru că urmărește interesele gazoductului Nord Stream 2, acuzând-o că acordă prioritate acordurilor de afaceri cu Rusia, nu securității Ucrainei.

De asemenea, el a numit Marea Britanie printre țările care permit spălarea banilor de către ruși, precum și de către oligarhii care sifonează bani din țări precum Ucraina și Kazahstan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:54 - Premierul Estoniei: O pace negociată prost pentru Ucraina e o pace proastă pentru noi toţi. Concesiile făcute agresorului duc la războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori
18:48 - Ministerul rus al Apărării susține că portul Mariupol a fost complet deminat. Peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite
18:40 - România oferă motorină, benzină și păcură pentru Republica Moldova din rezerva de stat: „Este un ajutor care va consolida, va creşte securitatea energetică”
18:21 - Rusia trece la un sistem de educație „de interes național”. Ministrul rus al Învățământului Superior: „Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic”
18:17 - Vladimir Putin a vizitat pentru prima dată soldați ruși răniți în războiul din Ucraina (VIDEO)
18:17 - Suedia nu finanţează și nu înarmează organizaţii teroriste. Premierul Magdalena Andersson, răspuns la acuzațiile Turciei
18:02 - Cristian Bușoi: OMS și UE trebuie să-și consolideze coordonarea. Lecțiile învățate în pandemie să fie transformate în reguli și soluții de acțiune pentru viitor
17:53 - Şefa Comisiei Europene „nu se aşteaptă” ca ţările europene să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc
17:41 - Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus pentru a doua oară de CSM din magistratură
17:39 - Tot mai mulți profesori vor grevă generală. Simion Hăncescu (FSLI): E ridicol ce se întâmplă… Luptăm pentru vreo 200 de lei în plus la salariu (VIDEO)