Mii de persoane au sfidat interdicțiile impuse prin lege marțială și au protestat, miercuri, la Erevan. Manifestanții armeni au scandat „Nikol e un trădător”, cerând demisia premierului Nikol Pashinyan din cauza armistițiului care a consfințit avansul teritorial al Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah după șase săptămâni de lupte acerbe, transmite Reuters.
Acordul de încetare a focului, care a fost anunțat marți și a pus capăt celor mai violente ciocniri petrecute în regiune în ultimele decenii, a fost sărbătorit ca o victorie în Azerbaidjan. De partea cealaltă, premierul armean Nikol Pashinyan l-a numit un dezastru, dar susține că nu a avut de ales și a fost nevoit să îl semneze pentru a limita proporțiile înfrângerii.
Astfel, mii de persoane au protestat la Erevan miercuri, la o zi distanță de momentul în care manifestanții au luat cu asalt și au jefuit mai multe clădiri guvernamentale.
Protestatarii de miercuri – câțiva dintre ei purtau mască de protecție – s-au adunat pe străzile Erevanului în ciuda faptului că un lider proeminent al opoziției și alți câțiva au fost arestați la începutul manifestației, dar și în pofida pandemiei de coronavirus care a lovit puternic și Armenia.
Acordul de încetare a focului a curmat acțiunile militare în interiorul și dimprejurul regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă care la nivel internațional este recuoscută ca fiind parte din Azerbaidjan, dar care este populată – și până recent chiar controlată – de etnici armeni. Înțelegerea mai prevede desfășurarea a 2.000 de trupe rusești de menținere a păcii în regiune.
Încă de la începutul anilor `90, etnicii armeni au deținut controlul militar asupra întregii regiuni Nagorno-Karabah, dar și asupra unor porțiuni substanțiale de teritoriu care o înconjoară. Cu toate acestea, în urma celor șase săptămâni de lupte, acum au pierdut cea mai mare parte enclavei și a teritoriilor adiacente.
Nikol Pashinyan susține că a semnat acordul de pace la presiunea armatei sale. Liderul regiunii Nagorno-Karabah susține că ar fi existat riscul ca Azerbaidjanul să preia controlul asupra întregii enclave, pe fondul capturării celui de-al doilea oraș ca mărime, Shushi, cunoscut de azeri și ca Shusha.
„Acesta este un mare eșec și un dezastru”, a afirmat Pashinyan, marți. Deși susține că își asumă personal responsabilitatea pentru pașii făcuți în spate, el a respins apelurile la demisie.
Printre cei arestați în marja protestelor s-ar număra și Gagik Tsarukyan, liderul formațiunii de opoziție Armenia Prosperă – a doua facțiune ca mărime în parlamentul armean.
Trupele ruse de menținere a păcii – care ar trebui să stea în regiune timp de cinci ani, potrivit acordului – au început să părăsească Rusia încă de marți, iar în prezent controlează coridorul Lachin, o trecătoare montană care leagă Armenia și Nagorno-Karabah, a precizat armata rusă.
Pentru Rusia, care are un pact pentru apărare cu Armenia și chiar deține o bază militară acolo, securizarea unui acord de încetare a focului a transmis un semnal că încă este principalul arbitru în regiunea producătoare de energie a Caucazului de Sud.