Aleksandr Lukașenko nu s-a lăsat convins de Vladimir Putin ca Belarusul să se integreze în Federația Rusă, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Specialiștii consideră că liderul de la Minsk s-a eschivat ca țara sa să fie atrasă în războiul dintre Rusia și Ucraina.
ISW continuă să estimeze că implicarea Belarusului în războiul declanșat de Putin în Ucraina rămâne puțin probabilă. Un indiciu este că Putin pare să fi acceptat punctele de vedere ale lui Lukașenko fără să încerce să-l convingă să și le schimbe, potrivit ISW.
Vizita lui Putin la Minsk, prima după 2019, a stârnit temeri la Kiev că șeful Kremlinului vrea să facă presiuni asupra aliatului său pentru a se alătura unei noi ofensive ruse în Ucraina. Putin, ale cărui trupe au fost respinse în nordul, nord-estul și sudul Ucrainei după invazia lansată februarie, își asumă un rol tot mai public în război.
Vladimir Putin a afirmat luni că Rusia „nu are niciun interes” să absoarbă Belarus, cel mai apropiat aliat al său, foarte dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu gaze și petrol.
Vladimir Putin a a anunțat că ia în considerare antrenarea piloților bieloruși să folosească „muniții cu încărcătură specială” din cauza „escaladării” situației la granițele externe ale Uniunii Statale Rusia – Belarus.
De asemenea, Moscova și Minskul au convenit să-și consolideze cooperarea în „toate domeniile”, în special în sectorul apărării.
Acestea sunt „măsuri comune pentru asigurarea securității” celor două țări, „livrări reciproce de arme”, precum și fabricarea în comun de armament, a precizat Putin.
De asemenea, Rusia va continua să antreneze militari bieloruși pentru a pilota avioane bieloruse proiectate de sovietici, capabile să transporte bombe nucleare, potrivit aceleiași surse.
Moscova ar putea organiza o nouă invazie în Ucraina în această iarnă, atrage atenția Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW). Pe de altă parte, este puțin probabil ca aceste acțiuni să aibă succes, consideră experții, potrivit BBC.
Indicii privind pregătirea unor operațiuni ample sunt și întâlnirile președintelui rus Vladimir Putin cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, șeful Statului Major Valeri Gerasimov și comandantul Forțelor Ruse în Ucraina, Serghei Surovikin, precum și deplasarea lui Șoigu în Districtul Militar Sud.
„Încercările persistente ale oficialilor militari ruși de a arăta că sunt implicați activ în planificarea operațiunilor militare și că le controlează, mai ales în absența unor victorii tangibile în Ucraina, ar putea însemna că Rusia se pregătește să reia ofensiva în Ucraina în următoarele luni”, scriu analiștii ISW.