Qatar amenință că acuzațiile de corupție din partea UE ar putea avea un impact asupra contractelor de gaz

Qatar amenință că acuzațiile de corupție din partea UE ar putea avea un impact asupra contractelor de gaz

Qatarul a condamnat duminică (18 decembrie) o anchetă de corupție a Belgiei și suspendarea accesului statului din Golf în Parlamentul UE, afirmând că aceasta ar putea avea un impact „negativ” asupra legăturilor și a livrărilor de gaze naturale.

Qatarul consideră că e nedreptățit de UE

O declarație emisă de un diplomat din Qatar a criticat autoritățile belgiene și a insistat că au fost folosite informații „inexacte”.

Eva Kaili, o eurodeputată greacă, este una dintre cele patru persoane acuzate în urma unor raiduri care au scos la iveală cel puțin 1,5 milioane de euro în numerar.

Scandalul de corupție UE-Qatar a fost descoperit în urma unei anchete paneuropene care a durat un an, potrivit Belgiei.

Serviciul de informații al Belgiei a colaborat îndeaproape cu alte țări europene timp de mai bine de un an pentru a descoperi scandalul de mită care zguduie acum Parlamentul European, a declarat miercuri (14 decembrie) Ministerul Justiției.

Banii au fost suspectați că ar avea legătură cu un stat din Golf, iar Parlamentul UE a cerut săptămâna trecută suspendarea accesului Qatarului la instituție.

Scandalul a izbucnit în contextul în care multe țări europene se orientează către Qatar pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate.

„Decizia de a impune o astfel de restricție discriminatorie, care limitează dialogul și cooperarea cu Qatar înainte de încheierea procesului juridic, va afecta în mod negativ cooperarea regională și globală în domeniul securității, precum și discuțiile în curs de desfășurare în jurul sărăciei și securității energetice globale”, a declarat diplomatul.

„Respingem cu fermitate acuzațiile care asociază guvernul nostru cu un comportament necorespunzător”, a adăugat acesta.

„Qatarul nu a fost singura parte menționată în anchetă, însă țara noastră a fost exclusiv criticată și atacată.”

Francesco Giorgi, partenerul vicepreședintelui destituit al Parlamentului European Eva Kaili, și-a mărturisit rolul în scandalul de corupție din Qatar, au declarat pentru Reuters două surse cu cunoștințe directe despre acest caz.

Procurorii belgieni au declarat că investighează corupția din Parlamentul UE de mai bine de un an

„Am observat cu mare îngrijorare condamnarea selectivă a țării noastre din această săptămână”, se arată în declarația citată de Euractiv.

Procurorii belgieni au declarat că investighează corupția din Parlamentul UE de mai bine de un an înainte de raidurile și arestările din ultimele 10 zile.

„Este profund dezamăgitor faptul că guvernul belgian nu a făcut niciun efort pentru a se angaja cu guvernul nostru în vederea stabilirii faptelor odată ce a luat cunoștință de acuzații”, a declarat diplomatul.

„Națiunile noastre au cooperat în timpul pandemiei Covid-19, iar Qatar este un furnizor important de GNL pentru Belgia”, a subliniat acesta.

Kaili a fost destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Ea și alte trei persoane au fost acuzate de „organizare criminală, corupție și spălare de bani”.

Poliția belgiană a publicat o poză cu teancurile de bani găsite în casa Evei Kaili, sursă foto BBC via POliția Belgiană

Scandalul a provocat o undă de șoc în Parlamentul European, pe fondul apelurilor pentru o restricție generală privind relațiile cu lobbyiștii din țări terțe.

Qatarul consideră că a fost vizat în mod nedrept, sentimentul fiind influențat de alte acuzații aduse bogatului stat din Golf în legătură cu organizarea Cupei Mondiale de fotbal.

Qatar a avut deja o confruntare diplomatică cu Germania în ultimele luni

„Decizia de a interzice exclusiv reprezentanții unei singure națiuni în Parlamentul UE demonstrează că deputații europeni au fost induși în eroare în mod semnificativ”, se arată în declarație.

„Este regretabil faptul că unii au acționat pe baza unor prejudecăți împotriva Qatarului și și-au făcut judecățile pe baza informațiilor inexacte din scurgerile de informații, în loc să aștepte încheierea anchetei”.

Qatar a avut deja o confruntare diplomatică cu Germania în ultimele luni. Doha l-a convocat pe ambasadorul german după ce ministrul de interne a pus sub semnul întrebării dacă Qatar ar trebui să găzduiască Cupa Mondială din cauza tratamentului aplicat lucrătorilor străini.

„Qatarul are legături puternice și de lungă durată cu multe țări din Uniunea Europeană și ne exprimăm recunoștința față de cei care și-au demonstrat angajamentul față de aceste relații în timpul acestui val actual de atacuri împotriva țării noastre”, a declarat diplomatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`