Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina va șterge 15 ani de creștere economică a Rusiei

Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina va șterge 15 ani de creștere economică a Rusiei
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Federația Rusă va șterge 15 ani de câștiguri economice până la finalul anului 2023, în condițiile în care invazia sa în Ucraina a generat o multitudine de sancțiuni și a determinat multe companii să se retragă din țară, arată Institutul pentru Finanțe Internaționale (IIF), potrivit Bloomberg.

Analiză IIF: Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina va șterge 15 ani de creștere economică a Rusiei

Economia rusă ar urma să se contracte cu 15% în 2022, cu un declin în 2023, ceea ce va lăsa produsul intern brut la un nivel similar cu cel înregistrat acum circa 15 ani, au explicat economiștii Benjamin Hilgenstock și Elina Ribakova într-o analiză preliminară a impactului provocat de război, punctând că eventuale sancțiuni suplimentare le-ar putea schimba perspectiva.

„Cererea internă foarte scăzută va juca probabil un rol crucial, în timp ce colapsul importurilor ar trebui să compenseze exporturile mai mici, ceea ce va duce la o contribuție marginal pozitivă a cererii externe nete”, consideră economiștii. „Cu toate acestea, dacă ar fi implementate noi sancțiuni sub formă de embargouri comerciale, exporturile ar putea să scadă mai mult decât am estimat la ora actuală”, au continuat ei.

Invadarea Ucrainei a provocat un colaps al rublei și a aruncat în haos lanțurile globale de aprovizionare și prețurile mărfurilor, declanșând totodată o plecare în masă a companiilor străine din Rusia. Producătorul francez de automobile Renault SA se numără printre firmele care s-au retras cel mai recent, anunțând că va opri operațiunile la fabrica sa din Moscova și că analizează viitorul afacerii de lungă durată AvtoVaz.

Chiar și după șocul imediat, economia rusă va continua să se confrunte în anii ce urmează cu așa-numit „exod al creierelor” – sau, mai exact, exodul rușilor educați din clasa de mijloc, care dispun de mijloacele financiare necesare pentru a părăsi țara – și cu controalele americane și europene la exporturile de tehnologie, ce vor împiedica dezvoltarea tehnologică a Rusiei, potrivit IIF.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`