Pacea și restabilirea vieții normale sunt obiectivele „evidente” ale Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în prefațarea unei noi runde de discuții între negociatorii Kievului și cei ai Moscovei. Liderul ucrainean a semnalat în weekend că țara sa este dispusă să își asume un statut neutru și să accepte un compromis pentru Donbas. Pe de altă parte, în ceea ce privește situația de pe teren, deocamdată nu se vede vreo victorie a forței de invazie, iar armata ucraineană a trecut la contraofensive în mai multe zone.
UPDATE, 00.36: Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, a declarat că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 5.000 de oameni, din care 210 copii, au fost uciși în orașul său. 90% dintre blocuri sunt avariate, aproape jumătatea din ele fiind distruse.
Președintele american Joe Biden a spus că nu-și retrage declarația că Vladimir Putin nu poate să mai rămână la putere: „Îmi exprimam furia și nu-mi cer scuze pentru asta”.
Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că negocierile dintre Rusia și Ucraina au cele mai mari șanse să eșueze deoarece Moscova le face doar ca să arate că are deschidere, iar Kievul nu a pierdut războiul ca să fie nevoit să accepte condițiile rușilor. Pîrvulescu mai consideră că nu poate fi vorba despre o negociere a păcii, ci mai degrabă a unui armistițiu, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil peste o lună și jumătate. Acesta a explicat și de ce e atât de important Kievul pentru Vladimir Putin
UPDATE, 22.42: Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a avertizat împotriva unor negocieri cu Rusia care să ducă „vinderea” Ucrainei: „Trebuie să ne asigurăm că viitoarele negocieri nu conduc la vinderea Ucrainei şi la repetarea unor greşeli din trecut”.
Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a declarat că țara sa are „dovezi” ale utilizării de către forţele ruse a bombelor cu submuniţii, arme interzise de convenţiile internaţionale, în regiunile Odessa și Herson: „Vedem, mai ales datorită muncii voastre, a jurnaliştilor, că sunt folosite şi alte arme interzise. Dar eu nu pot să menţionez decât cazurile în care am dovezi concrete”.
Gruparea de hackeri Anonymous a publicat un ordin semnat de generalul Dmitri Bulgakov, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, care cere realizarea unor filmulețe care să discrediteze atitudinea militarilor ucraineni față de prizonierii de război ruși. Scopul este de a-i descuraja pe militarii ruși să se mai predea de bună voie ucrainenilor.
UPDATE, 21:15: Procurorul general ucrainean Irina Venediktova anunță că există probe privind folosirea de către forţele ruse a unor bombe cu submuniţie, armament interzis de convenţii internaţionale, anunță AFP.
“Avem probe ale folosirii unor bombe cu submuniţie în regunea Odesa (în care se află cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră) şi în regiunea Herson”.
UPDATE, 20:45 Forțele ruse au fost blocate în mai multe zone ale Ucrainei, a declarat un înalt oficial american al apărări, potrivit CNN. „Nu au existat schimbări” în situația din Mariupol, Cernihiv, Mykolaiv sau Harkov, a spus oficialul.
„Nu au făcut niciun progres în deplasarea către Kiev, nu au făcut niciun progres în altă parte din nord, fie că este Cernihiv sau Harkov”, a spus oficialul despre forțele ruse.
UPDATE, 20:26: Oligarhul rus Roman Abramovici și doi oficiali ucraineni implicați în negocierile pentru pace ar fi fost victimele unei tentative de otrăvire care le-a făcut pielea de pe față să se exfolieze, scriu jurnliștii de la Wall Street Journal, care citează mai multe surse. BBC a prezentat poziția purtătorului de cuvânt al lui Abramovici, care a confirmat că omul de afaceri a suferit simptomele unei presupuse otrăviri la negocierile care au avut loc la Kiev la începutul lunii.
„Există oportunităţi pentru un acord, întrucât partenerii noştri occidentali încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani, deşi poate nu o vor spune cu voce tare, din motive de înţeles”, a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu pentru presa sârbă.
Forțele ucrainene au eliberat orașul Irpin și Mala Rogan, localitatea de unde rușii bombardau Harkovul.
Ministrul economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, a transmis că rușii au provocat țării sale distrugeri de peste 500 de miliarde de euro.
UPDATE, 20:00: Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat luni seara în emisiunea “Bună, România”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, care ar putea fi planul B al rușilor în Ucraina. Este vorba despre concentrarea forțelor pe aliniamentul Herson-exclusiv Mariopol:
„Au spus că ei vor aborda un plan B pe care l-ar fi avut pregătit mai demult. Adică ar fi lucrat cu două planuri operaționale. Planul A, invadarea Ucrainei și planul B, doar Donbasul. Asta poate să însemne republicile, poate să însemne zona dintre republicile secesioniste și Crimeea, poate să însemne zona situată la nord de Crimeea, Crimeea și Republicile din vechiul teritoriul din 2014.
UPDATE, 18:45: Navele rusești pregătesc lovituri cu rachete din mare împotriva țintelor ucrainene pe fondul războiului în curs. Acest lucru a fost dezvăluit luni de Ministerul Apărării ucrainean, potrivit BBC. „Navele flotei Federației Ruse la Marea Neagră îndeplinesc sarcini în zonele operaționale ale Mării Negre și Azov”, a spus ministerul.
„Unele nave au intrat într-o zonă închisă, probabil pentru a efectua lovituri cu rachete împotriva instalațiilor din Ucraina.”
UPDATE, 18:30: Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra unui mic sat de la periferia estică a Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a menționat luni un jurnalist AFP.
Forțele ucrainene au reușit să recucerească două sate din Rusia duminică dimineața, potrivit administrației militare regionale Zaporizhzhia din Ucraina.
UPDATE, 18.17: „Nu stă totul în puterile noastre. Din păcate, ne aflăm acum la mila ocupanţilor”, a declarat Vadim Boicenko, primarul Mariupolului, care a cerut evacuarea completă a orașului. 90% din orașul-port a fost distrus de atacurile forțelor rusești. Civilii rămași nu au apă, curent și căldură.
Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea nu vor plăti în ruble, așa cum a cerut Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a insistat că rușii nu sunt în poziția de a face acte de caritate. Grupul G7 a respins cererea Rusiei. „Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat Marea Britanie pentru că-i ajută cu adevărat țara, în schimb i-a criticat pe francezi că nu oferă sprijinul militar necesar. Are și o explicație: francezilor le e frică de Rusia. Totodată, Zelenski a remarcat și atitudinea rezervată a germanilor, găsind drept explicație faptul că aceștia pun pe primul plan situația lor economică.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a anunțat că Rusia se pregătește să restricționeze intrarea cetățenilor din țările „neprietenoase” Moscovei, listă care include SUA, Marea Britanie și statele membre UE.
Kievul le-a cerut țărilor prietene să redenumească străzile unde sunt situate ambasadele și consulatele Rusiei în „Strada Ucraina”,
UPDATE, 16.30: Invazia rusă a cauzat până acum Ucrainei pagube aduse infrastructurii, pierderea creșterii economice și alte calamități în valoare totală de 564,9 miliarde de dolari, a declarat ministrul economiei de la Kiev.
Iulia Svyrydenko a spus într-o postare pe Facebook că luptele au distrus 8.000 km (4.970 mile) de drumuri și 10 milioane de metri pătrați de locuințe, scrie bbc.
UPDATE, 16.05:
Volodimir Zelenski, a dezvăluit în cadrul unui interviu, că unii primari răpiți de forțele Federației Ruse au fost găsiți morți. Potrivit președintelui ucrainean, Rusia folosește aceleași metode la care a apelat în Donbas, în 2014.
„Îi răpesc pe primarii orașelor noastre. Pe unii i-au ucis. Pe unii nu îi putem găsi. Pe unii i-am găsit deja și sunt morți”, a afirmat Volodimir Zelenski.
UPDATE, 16: Rușii pot folosi Facebook și Instagram dacă nu se implică în „activități extremiste”, arată decizia instanței din Moscova, potrivit TASS.
UPDATE, 15.35: Serghei Lavrov, ministrul de Externe din Rusia, a confirmat faptul că Zelenski și Putin nu se vor întâlni prea curând, pentru o rundă de discuții față în față.
UPDATE, 15.30: Luni, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre agresiunea Rusiei din Ucraina, respectiv despre necesitatea sprijinului pe care România trebuie să-l acorde Republicii Moldova.
UPDATE, 15.25: Jurnaliștii The Times susțin că Roman Abramovici a îndeplinit rolul intermediarului. Miliardarul rus s-a întâlnit în secret cu liderul Kremlinului și i-a transmis un bilețel scris de mână de președintele ucrainean.
Potrivit sursei citate, Volodimir Zelenski i-a scris despre termenii și condiții pe care Ucraina i-ar lua în considerare pentru a finaliza conflictul armat.
UPDATE, 15: Invazia Rusiei în Ucraina este „revenirea la imperialism”, a declarat cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, citat de CNN.
„Trebuie să ne pregătim cu toții de faptul că avem un vecin care la ora actuală folosește violența. Și trebuie să împiedicăm asta să devină un cod de practică”, a declarat Olaf Scholz.
UPDATE, 14.50: Bombardamentele s-au intensificat în suburbiile Kievului, iar adjunctului ministrului ucrainean al apărării susține că forțele ruse încearcă să creeze un „coridor” în jurul capitalei ucrainene pentru a bloca rutele de aprovizionare, transmite CNN.
UPDATE, 14.40: Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a confirmat la rândul său că negociatorii ucraineni și cei ruși urmează să reia discuțiile față în față la Istanbul.
„Negocierile sunt în desfășurare. Vor fi reluate astăzi-mâine la Istanbul în persoană, după o serie de videoconferințe”, a declarat oficialul rus.
UPDATE, 14.30: Într-o conferință cu Nicolae Ciucă și cu premierii din Macedonia de Nord și Muntenegru, prim-ministrul Bulgariei a lăudat România pentru felul în care a gestionat criza refugiaților din Ucraina.
UPDATE, 13.55: Rusia își concentrează eforturile pe menținerea liniilor frontului. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a observat luni, 28 martie, deplasarea lansatoarelor Iskander-M OTRK către granița cu Ucraina. Armele fiind transportate din regiunea Gomel (Republica Belarus).
UPDATE 13.30: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a vorbit despre pierderile totale în luptă ale inamicului în perioada 24 februarie -28 martie: personal – 17.000 de oameni; tancuri – 586 de unități; vehicule blindate de luptă – 1694 de unități, sisteme de artilerie – 302 unități; sisteme de apărare aeriană – 54 de unități; aeronave – 123 de unități; elicoptere – 127 de unități; echipamente auto – 1150 de unități; navă / bărci – 7 unități; rezervoare cu combustibil și lubrifianți – 73 de unități.
UPDATE, 12.45: Mariupol este pe punctul unei catastrofe umanitare și trebuie evacuat complet, a declarat luni primarul orașului, Vadym Boichenko, care spune că în oraș au rămas prinși în jur de 160.000 de civili și că aceștia nu au curent electric, transmite CNN:
Principalele câștiguri militare ale Rusiei în apropiere de Mariupol au fost înregistrate în vecinătatea sudică a orașului, spune Ministerul britanic al apărării, citat de CNN.
„Rusia a câștigat cel mai mult teren în sud în vecinătatea Mariupolului, unde luptele grele continuă, în condițiile în care Rusia încearcă să captureze portul”, a explicat Ministerul britanic al apărării.
Update, 12.40: O explozie puternică a fost auzită luni dimineață la Kiev, spun echipele CNN aflate la fața locului, care au precizat că bombardamentele asupra orașului s-au intensificat.
Update, 12.35: Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina va șterge 15 ani de creștere economică a Rusiei, arată o analiză realizată de Institutul pentru Finanțe Internaționale.
Update, 12.20: Un pescador românesc a observat o mină în derivă în largul Mării Negre, astfel că nava militară „Viceamiral Constantin Bălescu” intervine pentru neutralizarea sa. Forțele Navale Române spun că, cel mai probabil, mina va fi distrusă la fața locului.
Update, 10.25:Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, și a transmis un apel la încetarea focului, la implementarea păcii și la crearea unor condiții umanitare mai bune pentru populația civilă, transmite BBC.
Update, 10.20: Forțele Rusiei au continuat atacurile cu rachete, vizând inclusiv orașele Luțk, Harkov, Jîtomîr și Rivne, susține un consilier prezidențial ucrainean.
Update, 10.15: Scopul Rusiei este capturarea lentă și metodică a localităților ucrainene, spune un expert britanic în război terestru, care a analizat mișcările forței de invazie în Ucraina.
Update, 10.10: Volodimir Zelenski a ironizat încercarea autorităților ruse de a încerca să îi cenzureze interviul cu presa rusă și spune că Moscova era „speriată”.
Update, 10.00: În România au intrat duminică aproape 7.800 de cetățeni ucraineni, în scădere cu 13% față de ziua precedentă, arată datele transmise de Poliția de Frontieră.
Update, 9.40: Consilierul lui Volodimir Zelenski, Oleg Ustenco, a anunțat pregătirea unui plan pentru redresarea economiei ucrainene. Acesta va fi implementat imediat după încheierea războiului.
„După ce încheiem războiul, de îndată ce ocupanții părăsesc teritoriul nostru, începem imediat să construim o nouă țară.
Sunt multe planuri aici, multe grupuri de lucru – ucrainene și străine. Ei generează idei și caută soluții. Se va forma un plan mare de redresare, vom începe imediat”, a remarcat consilierul Ustenco.
Update, 9.15: Grupul de hackeri „Anonymous” au anunțat pe rețelele de socializare faptul că au reușit să spargă contul unei companii de radio și televiziune de stat din Rusia (VGTRK), care deține câteva posturi TV și se ocupă cu difuzarea informațiilor propagandistice.
Update, 9: Nu a existat o schimbare semnificativă de dispoziție a forțelor ruse în Ucraina în ultimele 24 de ore, a declarat Ministerul britanic al apărării, care notează că lipsurile logistice au fost completate de moralul scăzut al militarilor ruși și de lupta agresivă pe care o duce rezistența ucraineană, transmite BBC.
Update, 8.50: Armata ucraineană susține că Federația Rusă a fost forțată să retragă trupe din regiunea Kiev după ce a suferit pierderi grele, transmite BBC.
Update, 8.45: Ucraina susține că acțiunile militarilor ruși în marja centralei nucleare de la Cernobîl reprezintă o amenințare pentru sute de milioane de europeni, potrivit CNN.
Update, 8.35: De la începutul invaziei pe scară largă, trupele ruse au distrus peste 730 de instituții de învățământ din Ucraina. Potrivit Ministerului Educației ucrainean, un număr de 139 de copii au murit în urma bombardamentelor.
O nouă rundă de negocieri între cele două tabere va avea loc marți, la Istanbul. Discuțiile dintre cele două delegații vor fi purtate față în față.
„Prioritățile noastre la aceste negocieri sunt cunoscute”, a declarat Volodimir Zelenski, în ultimul videoclip postat pe rețelele sociale. „Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu trebuie să fie puse la îndoială.
Pacea și restabilirea vieții normale sunt obiectivele „evidente” ale Ucrainei, pe măsură ce țara intră într-o nouă rundă de discuții cu Rusia săptămâna viitoare, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În timpul unei convorbiri de duminică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele turc Tayyip Erdogan a subliniat necesitatea încetării focului în Ucraina „și a păcii între Rusia și Ucraina cât mai curând posibil”, potrivit președinției turce, informează sursa citată mai sus.
Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a declarat că orașele Luțk, Harkov, Jytomyr și Rivne se numără printre locațiile lovite de rachetele rusești duminică.
„Din ce în ce mai multe rachete lovesc în fiecare zi. Mariupol este sub bombardamentul ‘covorului’”, a spus el.
„Rusia nu mai are o limbă, umanism, civilizație. Doar rachete, bombe și încercări de a șterge Ucraina de pe fața pământului.” O explozie puternică urmată de sirene s-a auzit și la Kiev luni devreme, potrivit echipelor CNN de la sol.