Reacția Chinei după ce a fost clasificată drept o „provocare” pentru interesele NATO: „Eforturi inutile”

Reacția Chinei după ce a fost clasificată drept o „provocare” pentru interesele NATO: „Eforturi inutile”
În imagine: Președinții Vladimir Putin (Rusia) și Xi Jinping (China). Sursa foto: Hepta - Alexei Druzhinin

După ce Alianța Nord Atlantică a prezentat China drept o „provocare” pentru interesele sale, diplomația chineză a reacționat, susținând că eforturile de defăimare sunt „inutile” și că faptele sunt „prezentate pe dos”.

În cadrul summitului din Germania, liderii G7 au îndemnat Beijingul să susțină principiul soluționării pașnice a disputelor, presând Rusia să oprească invazia în Ucraina.

China, reacție la deciziile NATO

Ca reacție la afirmațiile lui Jens Stoltenberg, MAE chinez a precizat că este vorba de o încercare de „defăimare” a politicii externe a Cginei.

„Acest așa-zis document strategic al NATO ignoră realitatea și prezintă faptele pe dos. Se insistă pe defăimarea politicii externe chineze”, a declarat, citat de AFP, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al MAE chinez, potrivit hotnews.ro.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Beijingul va fi menționat în noul concept strategic al NATO, din cauza „provocărilor” pe care le reprezintă.

„Ne confruntăm acum cu o eră a competiției strategice… China își consolidează substanțial forțele, inclusiv în domeniul armelor nucleare, agresându-și vecinii, inclusiv Taiwan”, a spus Stoltenberg. „China nu este adversarul nostru, dar trebuie să fim clari cu privire la provocările serioase pe care le reprezintă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe