Twitter a închis 7.340 de conturi din Turcia, care ar fi fost asociate cu „rețele de răspândire” a postulatelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, iar guvernul turc a calificat decizia drept „inaccetabilă” și vorbește despre un „scandal istoric”, potrivit EFE citată de Agerpres.
Reprezentanții companiei Twitter susțin că adresele eliminate sunt legate de „aripa tânără” din Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), fiind utilizate pentru „amplificarea narativelor politice favorabile” conservatorilor de la putere. Acești „actori statali”, spun oficialii rețelei sociale, ar fi atacat conturi ale unor entități care se opun regimului Erdogan și care au fost „ținte repetate ale pirateriei” informatice.
„Decizia companiei (Twitter) şi încercarea sa de a discredita guvernul Turciei şi o mişcare politică populară sunt inacceptabile”, a afirmat Fahrettin Altun, director de comunicare al președinției turce, care susține că justificările companiei au motivații „ideologice”, precum și că situația poate fi văzută ca un „scandal istoric”.
„Acest act arbitrar, ascuns sub o perdea de fum a transparenţei şi libertăţii de exprimare, a demonstrat încă o dată că Twitter nu este o companie ce reprezintă o reţea de socializare, ci o maşină de propagandă”, a continuat Fahrettin Altun.
Oficialul turc a mers și mai departe și a acuzat Twitter că sprijină organizația teroristă – atât în viziunea Turciei, cât și în cea euroatlantică – cunoscută sub denumirea de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), avertizând asupra „destinului final” al organizațiilor care „încearcă să ia măsuri similare”, fără să ofere însă mai multe detalii cu privire la această afirmație.
Vestea vine în contextul în care, vineri, Twitter a anunțat că închide 32.242 de conturi, despre care susține că ar fi asociate unor „actori statali” din Turcia, China și Rusia.
Twitter a fost în centrul unui scandal asemănător și cu președinția SUA, în condițiile în care a intrat într-un conflict deschis cu Donald Trump, căruia i-a eticheta mai multe postări drept incorecte. Mai mult decât atât, platforma de social media a mers până în punctul în care i-a notat un tweet drept „instigare la violență” – era vorba despre un mesaj al liderului de la Casa Albă, la adresa celor care încercau să pătrundă ilegal în reședința prezidențială americană.
În replică, președintele SUA a semnat un ordin executivprin care solicită eliminarea secțiunii 230 dintr-o lege din 1996, ce oferă imunitate platformelor digitale pentru conținutul postat de utilizatori. Demersul a fost interpretat de Fox News drept o încercare de a tăia fondurile federale pentru companiile de social media care se angajează în cenzură sau comportament politic.
„Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației americane. Părinții noștri Fondatori au protejat acest drept sacru prin Primul Amendament al Constituției. Libertatea de a exprima și dezbate idei este fundația tuturor drepturilor noastre ca popor liber. Într-o țară în care libertatea de expresie a fost pusă de multă vreme la loc de cinste, nu putem permite unui număr limitat de platforme online să aleagă discursul pe care americanii îl pot accesa și exprima pe Internet. Această practică este, în mod fundamental, ne-americană și ne-democratică. Când marile și puternicele companii de social media cenzurează opiniile cu care nu sunt de acord, ele exercită o putere periculoasă. Ele încetează să mai funcționeze ca buletine pasive (n.r. – de informație) și încep să fie tratate drept creatore de conținut”, aratăordinulsemnat de președinteleSUA.