Regina Elisabeta mai pierde o perlă din coroană: Statul insular Bardabos e gata să devină republică!

Regina Elisabeta mai pierde o perlă din coroană: Statul insular Bardabos e gata să devină republică!
Foto: Hepta

Moment istoric în Barbados. La 54 de ani de la independenţa faţă de Regatul Unit, ţara şi-a anunțat intenția de a deveni republică şi de a o înlătura pe Regina Elisabetadin poziția de şef al statului.

„A venit vremea să lăsăm în urmă, definitiv, trecutul nostru colonial”, a transmis guvernul, într-o declarație de presă, potrivitBBC News.

Acesta este ultimul pas al unui proces de independenţă început cu peste o jumătate de secol în urmă. În noiembrie, insulele Barbados împinesc 54 de ani de la ieşirea din Regatul Unit şi dobândirea independenţei.

Gata cu rămăşiţele coloniale

Premierul Mia Mottley a precizat într-un discurs legat de acest context că cetățenii din Barbados vor să aibă un șef de stat provenit din rândul propriei naţiuni.

„Aceasta este o ultimă afirmare a încrederii în ceea ce suntem și ceea ce putem realiza”, a precizat şeful guvernului de la Bridgetown,capitalastatuluiinsular Barbados.

Mesajul este parte din Discursului Tronului care prezintă politicile și programele guvernamentale înaintea noii sesiuni parlamentare. Deși este citit de guvernatorul general, mesajul este semnat de şeful guvernului.

În mesaj este citat și primul premier al insulei de la câștigarea independenței, Errol Barrow, care avertiza că țara nu ar trebui să se bazeze pe premise coloniale. Errol Barrow a fost şi prima voce de vârf care a sugerat abolirea monarhiei.

Monarhia moare, trăiască Republica!

În 1998, o comise de revizuire a constituției a recomandat transformarea ţării în republică. Și predecesorul premier, Freundel Stuart, vorbea despre trecerea de la sistemul constituțional al monarhiei la republică într-un viitor apropiat.

Barbados nu ar fi prima fostă colonie britanică din Caraibe care trece la statutul de republică. În 1970, Guyana a făcut acest pas, la mai puțin de 4 ani de la declararea independenței, urmată de Trinidad și Tobago în 1976, și Dominica în 1978.

Toate trei au rămas însă în Commenwealth, care reunește foste colonii britanice, dar și state care nu au avut relații istorice cu Regatul Unit.