Oficialii ruși au confiscat ceasuri de lux Audemars Piguet în valoare de milioane de dolari. Ceasurile elvețiene au fost confiscate de agenții FSB dintr-un magazin săptămâna trecută, pentru că ar fi încălcat regulile vamale, relatează presa elvețiană.
Evenimentul s-a întâmplat la doar câteva zile după ce Elveția și-a abandonat neutralitatea tradițională pentru a se alătura țărilor occidentale în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia Ucrainei.
Autoritățile ruse invocă presupusele infracțiuni vamale drept motiv pentru acțiunea lor, în timp ce EDA continuă. Dar a fost „cel mai probabil o măsură represivă arbitrară ca răspuns la sancțiuni”.
După invazie, brandul elvețian de lux a anunțat că și-a încetat operațiunile în Rusia, iar pe site a fost postat un anunț prin care se spunea că cele două magazine din Moscova au fost „închise temporar”.
Cu toate acestea, guvernul a spus că noua interdicție a exporturilor de lux a Elveției a cauzat incertitudini pentru unele companii.
Ceasurile de la Audemars Piguet pot costa mai mult de 700.000 de lire sterline (921.000 de dolari) bucata.
Prin această presupusă acţiune de răzbunare, Rusia execută ameninţări care circulă de săptămâni întregi: companiile care se retrag din Rusia din cauza războiului din Ucraina ar urma să fie naţionalizate, iar bunurile lor confiscate, a anunţat Kremlinul.
Potrivit rapoartelor presei, procurorii ruși au avertizat „consecințele grave” pentru marile corporații străine precum Coca-Cola, McDonald’s și IBM.
Audemars Piguet este un mic producător de ceasuri de familie, foarte exclusivist. Spre deosebire de Rolex sau Swatch, care și-au făcut publică retragerea din afacerile rusești, Audemars Piguet nu a comentat public războiul din Ucraina până în prezent. Se știe că cele două buticuri din Moscova sunt închise temporar. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care DFAE presupune că acțiunea a fost arbitrară.
Exemplul arată că războiul economic dintre Rusia și Occident este în plină desfășurare, iar Elveția se află chiar la mijloc.
Roger Köppel consideră acțiunea ca dovadă că Consiliul Federal nu ar fi trebuit să accepte sancțiunile. „Elveția a intrat astfel în război. Rușii încep să atace companiile noastre”, a declarat Köppel.
Oficialii ruși au fost foarte grăbiți în ultimele săptămâni să sechestreze proprietăți ale companiilor străine care își suspendă tranzacțiile comerciale în Rusia.