România blochează intenția Austriei de a câștiga șefia OSCE, ca răzbunare pentru decizia Vienei de a ne bloca aderarea la Schengen

România blochează intenția Austriei de a câștiga șefia OSCE, ca răzbunare pentru decizia Vienei de a ne bloca aderarea la Schengen
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Herbert Neubauer

România va bloca intenția Austriei de a câștiga șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în decembrie 2023, având în vedere că și acolo este nevoie de consens pentru ocuparea posturilor de conducere, susțin sursele G4Media.ro.

România blochează intenția Austriei de a câștiga șefia OSCE

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a lansat o aluzie de acest gen chiar luni, într-o conferință de presă, când a sugerat că și România și-ar putea folosi dreptul de veto când Austria va solicita șefia OSCE.

„Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuşi există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a declarat social-democratul.

OSCE, o instituție-cheie, ar urma să joace un rol major în situația post-conflict din Ucraina.

Informațiile G4Media arată că Austria tatonează deja terenul pentru a strânge susținerea necesară astfel încât reprezentantul său pe lângă OSCE să devină secretar general al organizației în 2023.

Mandatul de trei ani al actualului secretar general de la OSCE, Helga Maria Schmid (Germania), expiră în decembrie 2023.

În 2020, România l-a susținut în cursă pe Cristian Diaconescu, fost ministru al justiției și al afacerilor externe, însă negocierile dintre statele membre s-au soldat cu numirea reprezentantei din Germania. Informațiile din lumea diplomatică de la acel moment indicau că diplomatul român a fost împins în cursă astfel încât, în urma negocierilor, țara noastră să blocheze numirea unui candidat ungar în funcția de Înalt Comisar pentru Minorități Naționale, o poziție pe care a și ratat-o în cele din urmă.

În cazul OSCE, desemnarea secretarului general și a celorlalte persoane din conducere se face prin negociere între statele membre, fiind necesar un consens. Organizația reunește 57 de state și gestionează instituțiile de securitate, iar reprezentanții săi joacă un rol-cheie în conflicte înghețate, cum ar fi cel din Transnistria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)