Ministrul Afacerilor Externe a transmis marți Ungariei că România consideră provocator și extrem de nepotrivit discursul prin care președintele ungar Janos Ader a comparat anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă cu Tratatul de la Trianon, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.
În intervenția susținută la Summitul Inaugural al Platformei Internaționale Crimeea, desfășurat luni la Kiev, oficialul ungar comparase ocuparea ilegală a Peninsulei Crimeea cu Tratatul de la Trianon din 1920, actul de pace care, printre altele, a consacrat oficial la nivel internațional și Marea Unire de la 1918.
În replică, MAE a transmis marți ambasadorului ungar la București că România consideră „extrem de nepotrivit” mesajul președintelui ungar. Guvernul a transmis mesajul pe canal bilateral pentru că președintele ungar făcuse declarațiile controversate într-un eveniment organizat de Ucraina, iar Kievul nu a reacționat după discursul respectiv, spun sursele publicației citate.
În plus, România nu a vrut să escaladeze situația pentru a nu amplifica efectele pe care miza Ungaria, conform acelorași surse.
„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, declarase Janos Ader la summitul de la Kiev.
Despre declarația președintelui ungar Janos Ader și despre participarea premierului Florin Cîțu la summit a vorbit și eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, care a fost invitatul lui Silviu Mănăstire în ediția de marți seară a emisiunii „Dosar de politician”.
Ce să facă Florin Cîțu, să ia microfonul, să sară cumva? Nu era o masă rotundă de discuție, nu era un talk show, unde poți să dai replică, nu era așa ceva. (…) Florin Cîțu era acolo să atragă atenția că toată susținerea României vine condiționată de acordarea dreptului comunității românești din România de a avea școli în limba română la toate nivelurile, inclusiv liceu. (…) u știu că de-a lungul timpului marea durere pentru politicienii maghiari de la Budapesta a fost Tratatul de la Trianon, ei în continuare nu s-au împăcat, au investit 350 de milioane în anul Trianonului doar pe cărți ca să încerce să rescrie Trianonul. Ei trebuie să înțeleagă extrem de clar, nu există nicio comparație, 0 comparație, este o impietate să vorbești despre compararea anexării Crimeei cu ceea ce s-a întâmplat la Trianon, iar Transilvania s-a întors acasă, transilvănenii s-au întors acasă”, a spus Rareș Bogdan, pe B1 TV.