Prim-ministrul Florin Cîțu era la Summitul Inaugural al Platformei Internaționale Crimeea să atragă atenția că toată susținerea României vine condiționată de acordarea dreptului comunității românești din Ucraina de a avea școli în limba română la toate nivelurile, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, marți seară, pe B1 TV.
Prim-vicepreședintele PNL a comentat declarația președintelui ungar Janos Jader, care la Summitul Platformei Crimeea comparase anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, actul de pace care a avut ca efect, printre altele, recunoașterea Marii Uniri de la 1918 pe plan internațional.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de ce nu i-a oferit o replică Florin Cîțu lui Janos Jader, Rareș Bogdan a explicat: „Președintele Ungariei a făcut o comparație total nepotrivită, total nepotrivită, între anexarea Crimeei de către Rusia și Tratatul de la Trianon, o aberație totală. A ieșit și Nae din baie, domnul Ciolacu din vacanță, probabil, și s-a trezit să îl atace, că așa dă bine la electorat, pe Florin Cîțu. În primul rând, cred că domnul Ciolacu trebuia să întrebe cum e formatul acelei întâlniri. Ce să facă Florin Cîțu, să ia microfonul, să sară cumva? Nu era o masă rotundă de discuție, nu era un talk show, unde poți să dai replică, nu era așa ceva”.
Rareș Bogdan spune că Florin Cîțu „a avut un scop extrem de clar”, și anume să exprime alături de ceilalți lideri europeni susținerea Europei față de Ucraina democratică „și să sancționeze ce s-a întâmplat cu Crimeea”.
„Pentru asta era Florin Cîțu acolo, Florin Cîțu era acolo să atragă atenția că toată susținerea României vine condiționată de acordarea dreptului comunității românești din România de a avea școli în limba română la toate nivelurile, inclusiv liceu”, a adăugat prim-vicepreședintele PNL.
Întrebat de ce nu a anunțat Florin Cîțu acest lucru, Rareș Bogdan a susținut: „Pentru că Florin Cîțu e un om care vorbește despre lucrurile acestea când le obține și când vede exact legea dată de către colegii ucraineni. Florin Cîțu e un om politic responsabil, Florin Cîțu s-a dus acolo – spre deosebire de domnul Ciolacu sau de cei care l-au atacat, care nici nu cred că știau de ce e acolo – exact cu acest mandat. Mandatul lui era să obțină drepturi pentru comunitatea românescă de pe teritoriul Ucrainei, care e extrem de numeroasă, pentru că Cernăuțiul a fost zeci de ani în șir cel mai important centru universitar al României”.
Eurodeputatul PNL susține că suntem la faza de negocieri cu Ucraina din acest punct de vedere.
„Suntem la faza aceasta, Florin Cîțu a fost extrem de ferm în discuțiile de acolo. Ca premier al unei țări, nu poți să te trezești după ce unul a vorbit, mai ales că a vorbit după Florin Cîțu președintele Ungariei, să vii și ce să-i spună dați”, a mai spus el.
Întrebat dacă Guvernul nu a reacționat ca să nu se supere cei de la UDMR, liberalul a răspuns: „UDMR e un partid care acționează pe teritoriul României, este un partid în Parlamentul României”.
„Eu știu că de-a lungul timpului marea durere pentru politicienii maghiari de la Budapesta a fost Tratatul de la Trianon, ei în continuare nu s-au împăcat, au investit 350 de milioane în anul Trianonului doar pe cărți ca să încerce să rescrie Trianonul. Ei trebuie să înțeleagă extrem de clar, nu există nicio comparație, 0 comparație, este o impietate să vorbești despre compararea anexării Crimeei cu ceea ce s-a întâmplat la Trianon, iar Transilvania s-a întors acasă, transilvănenii s-au întors acasă. Noi, eu, dumneavoastră, ne-am întors acasă. Pentru noi, pentru toți românii, soarele a răsărit și răsare de la București, iar să faci astfel de comparații arată necunoașterea istoriei, pe de o parte, pe de altă parte o impertinență greu de înțeles, dar la nivel de președinte, la nivel de premier, la nivel chiar de ministru de externe cuvintele și reacțiile trebuie foarte bine cântărite”, a continuat Rareș Bogdan.