Rusia a distribuit peste 80.000 de paşapoarte în cele patru regiuni ucrainene pe care le-a „anexat”

Rusia a distribuit peste 80.000 de paşapoarte în cele patru regiuni ucrainene pe care le-a „anexat”
Sursa Foto: Pixabay

Rusia a transmis, joi, că a distribuit paşapoarte ruseşti pentru peste 80.000 de locuitori din patru zone din Ucraina pe care susține că le-a „anexat” la teritoriul său, informează AFP, citată de Agerpres.

Rusia a anunțat câte pașapoarte a emis în cele patru regiuni ucrainene pe care le-a „anexat”

„De când cele patru regiuni au fost adăugate la Federația Rusă, în conformitate cu legea, peste 80.000 de persoane au primit pașapoarte ca cetățeni ai Federației Ruse”, a anunțat Ministerul rus de Interne.

În luna septembrie, Moscova a organizat „referendumuri” denunţate drept „simulacre” de ţările occidentale şi menite să facă teritorii ruseşti zonele pe care ea le controlează în Ucraina în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), precum şi în Zaporojie şi Herson (sud).

Validate prin lege de Moscova la începutul lui octombrie, aceste anexări au fost puternic condamnate de comunitatea internaţională şi nu sunt recunoscute pe plan mondial.

Se pare că Moscova distribuise deja sute de mii de pașapoarte rusești în zonele controlate de interpușii săi din estul Ucrainei, înainte de începerea războiului.

După ce a început invazia, Kremlinul a facilitat și mai mult obținerea cetățeniei ruse de către ucraineni.

Potrivit unor experții, Rusia încearcă prin această strategie să-şi întărească pretenţiile asupra zonelor din Ucraina pe care ea le revendică, afirmând că ele sunt populate de cetăţeni ruşi recent naturalizaţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe