Rusia a respins cererea lui Zelenski privind retragerea trupelor și spune că Ucraina trebuie să accepte noile „realități”

Rusia a respins cererea lui Zelenski privind retragerea trupelor și spune că Ucraina trebuie să accepte noile „realități”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Rusia a respins marți o propunere de pace din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, propunere care ar fi implicat o retragere a trupelor ruse, și spune despre Ucraina că trebuie să accepte noile „realități” teritoriale, transmite Reuters.

Rusia spune că Ucraina trebuie să accepte noile „realități”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că acele „realități” includ adăugarea a patru regiuni ucrainene la Rusia – anexări pe care Moscova le-a proclamat în septembrie, dar pe care majoritatea țărilor din Organizația Națiunilor Unite le-au condamnat drept ilegale.

Reprezentantul Președinției ruse a răspuns la o solicitare formulată luni de președintele Ucrainei către liderii din G7, cărora le-a cerut mai multe echipamente militare, sprijin pentru stabilitatea financiară și energetică, dar și susținerea unei soluții de pace care să înceapă cu Rusia retrăgându-și trupele din Ucraina, înainte de Crăciun.

„Aceștia sunt trei pași spre continuarea ostilităților”, a fost reacția lui Dmitri Peskov.

„Partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile care s-au dezvoltat în această perioadă”, a adăugat el, fiind întrebat despre propunerea de retragere a trupelor ruse.

„Iar aceste realități arată că au apărut noi subiecți în Federația Rusă. Aceștia au apărut ca rezultat al referendumurilor care au avut loc pe acele teritorii. Fără a ține cont de aceste noi realități, nu este posibil niciun fel de progres”, susține reprezentantul Kremlinului.

Nu poate să existe „nicio întrebare” despre începerea retragerii trupelor ruse până la sfârșitul anului, a mai spus oficialul rus.

Ucraina și aliații săi occidentali au respins referendumurile drept simulacre și susțin că acestea s-au desfășurat sub amenințarea armei. În plus, cele patru regiuni în cauză – Zaporojia, Herson, Donețk și Lugansk – nu sunt controlate integral de forțele ruse, iar acestea au pierdut mult teren în sudul și estul Ucrainei după momentul anexării, cu Moscova vorbind ceva mai frecvent despre disponibilitatea sa pentru organizarea unor discuții de pace.

Totuși, Moscova susține că Ucraina și Occidentul nu sunt gata de negocieri, context în care a respins acuzațiile potrivt cărora discuțiile sale despre diplomație ar fi, în realitate, o încercare de a câștiga timp pentru regruparea forțelor sale după aproape 10 luni de război și o serie de înfrângeri și retrageri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`