Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, luni, că o cooperare economică între Germania și Rusia ar putea fi din nou posibilă dacă Moscova pune capăt războiului din Ucraina, transmite Reuters.
În discursurile precedente, liderul german spunea că ridicarea sancțiunilor occidentale va fi posibilă abia atunci când Moscova își va retrage trupele din Ucraina și va ajunge la un acord de pace cu Kievul.
„În acest moment, relațiile pe care le avem sunt reduse, reduse, reduse”, a declarat el, în fața comisiei germane pentru relațiile economice est-europene, vorbind despre sancțiunile impuse Rusiei care au anulat comerțul și investițiile bilaterale.
„Dar o Rusia care pune capăt războiului”, a adăugat Scholz, ar trebui să primească o șansă pentru o cooperare economică reînnoită.
Totuși, războiul din Ucraina continuă, iar Rusia rămâne concentrată pe sud-estul statului invadat, în mod deosebit pe zona Donbasului, după cum a explicat gen. (r) Virgil Bălăceanu, într-o intervenție pe B1 TV.
„În general însă, Federația Rusă criticând poziția Occidentului, din perspectiva lor Occidentul este de vină că acest război continuă, în definitiv furnizarea de armament și muniții înseamnă întărirea, consolidarea capacității de apărare a Ucrainei și într-o anumită măsură, într-o anumită măsură numai, a capacității de desfășurare a operațiilor contraofensive, însă indicii ne spun că totuși Federația Rusă se va concentra pe războiul din Ucraina, cu ambele sale componente, războiul clasic și războiul energetic, iar ca arie geografică rămâne concentrată Federația Rusă, armata Federației Ruse, pe sud-estul Ucrainei, în mod deosebit pe zona Donbasului”, a declarat Virgil Bălăceanu, luni, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.